Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Jöhetnek az otthoni optikai hálózatok

2006.07.27. 15:50
Műanyagból készült optikai mikrocsipeket fejlesztett ki a német Fraunhofer intézet. Így olcsóbbá válhat az üvegszálas technika, és akár az otthoni felhasználók is megszabadulhatnak réz adatkábeleiktől.

Utolérhetetlen sebességgel szállítja az adatokat az üvegszál, ára miatt azonban a többség számára elérhetetlen e technika, írta a Physorg.com hírportál. Főleg távközlési cégek használnak üvegszálas adatkábeleket, és többnyire csak a hatalmas forgalmú gerinchálózatokon szállítja fény az adatokat, mert a hardverek elég drágák. Ennek legfőbb oka, hogy fénnyel továbbított információt befogadó, és azt elektronikus jelekké átalakító optoelektronikus összetevők különleges és drága anyagokból készülnek, például félvezetőkből és kerámiákból.

Műfény

Hamarosan megváltozhat az optikai eszközök ára, a Fraunhofer intézet telekommunikációs részlege ugyanis előrukkolt egy alternatívával, amely olcsó műanyagból készült. Egyszerű centrifugálással különféle folyékony műanyagrétegeket helyeztek egymásra, és így létrejött egy alaprétegből, egy fényvezető rétegből, és egy felső borításból álló anyag.

Ezt az összetevőt lézerekhez és fénydiókákhoz lehet kötni, így a fény kibocsátásához és fogadásához szükséges alkatrészeket egyetlen műanyag modulba lehet integrálni. A modul meg tudja különböztetni a különböző hullámhosszú fényjeleket és egyenként tudja azokat továbbítani, sőt, egyetlen fényjelet több különböző vonalon tud továbbküldeni, magyarán egyszerre több adatfolyamot tud feldolgozni, és útválasztóként is működik.

Üvegszál

Az olcsó modul segítségével olyan helyeken is bevezethetik az optikai adattovábbítást, ahol magas ára vagy bonyolultsága miatt korábban lehetetlen volt, állapította meg Wolfgang Schlaak, a berlini "Access / Fiber to the Home" kutatási projekt vezetője. Schlaak azonban nem az otthoni felhasználást emelte ki, hanem a gyárakban működő gépek összekapcsolását. Az új modul segítségével a központi számítógépből egyszerre lehetne jelet küldeni több gyártósorra, míg most mindegyik gyártóeszköznek külön közvetlen kapcsolaton kell kommunikálnia a központi irányító géppel.

Bár az új modul a jelfeldolgozást olcsóbbá teszi, még egy akadályt le kell küzdeni, hogy az üvegszálas kapcsolat valóban szélesebb kör számára elérhető legyen: az üvegszálas kábelek árát is valamiképpen csökkenteni kellene.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?