Mátyás
-6 °C
1 °C

Intelligens karórákat fejleszt a Microsoft

2003.01.09. 11:57
Hordozható médialejátszót és rádiós kapcsolattal felszerelt karórát mutatott be Bill Gates, a Microsoft elnöke és alapítója a Los Angeles-i Computer Electronics Show szerdai megnyitóján. Az új kütyükkel a szoftveróriás a felhasználók dolgozóasztala után most zsebüket és kezüket próbálja Microsoft-termékekkel telepakolni.
Három óragyártó is előrukkol az év során olyan órákkal, melyek a Microsoft tervei alapján a rádiókapcsolaton érkező adatokat mutatják tulajdonosuknak. A technológia Gates szerint "pillantásnyi" információt közvetít az eszközöknek, vagyis időjárási és közlekedési híreket, vagy akár SMS-eket.

Bill Gates
"Csak azt az információt kapja az ember, amit kiválasztott. Nem próbálunk kéziszámítógépeket csatolni az emberek kezére, vagy szuperszámítógépeket. Pontosan annyi információt adunk, amennyire a felhasználónak szüksége van." - mondta Gates, aki a novemberi Comdexen már ismertetett intelligens hűtőmágnes prototípusát is bemutatta előadásában. Az autók műszerfalára, hűtőszekrényre vagy akár szobabiciklire applikálható eszköz friss információkat jelenít meg kis képernyőjén.

Minigépek

A karóra és a hűtőmágnes a Microsoft összefoglalóan SPOT néven futó új fejlesztéseinek egyike. A "small personal object technology" rövidítését magyarul talán "kütyünek" fordíthatnánk. A karórákban 28 megahertzes processzor, 512K ROM és némi RAM található, amely Gates szerint alig több, mint az első IBM PC teljesítménye.

Mozi a buszon

Demonstrációkkal teletűzdelt beszédében Gates az Intellel közösen fejlesztett, hordozható Media2Go lejátszó referenciatervét is bemutatta. A tízcentis képernyővel felszerelt eszköz 30 gigabyte-os merevlemezen tárolja az internetről, vagy a tévétunerrel felszerelt PC-ről letöltött filmeket és zenét. A kezdeményezéshez csatlakozó gyártók, köztük a Samsung és a Sanyo várhatóan még idén forgalomba hozza a referenciatervre épülő eszközöket.

A Microsoft az IDG tudósítója szerint az elmúlt év során tárgyalásokat folytatott a száz legnagyobb amerikai rádióállomással frekvenciájuk kis részének kibérléséről. A Microsoft ezen a frekvencián küldené eszközeire a szükséges szoftverfrissítéseket. Gates elismerte, hogy a rendszer kiépítése komoly együttműködést igényel a hardvergyártók és a szolgáltatók között. A biztonság érdekében minden kütyü saját azonosítókulccsal bír majd, mellyel titkosítják a küldött adatokat, így más nem férhet hozzá a lekért személyes információkhoz.