Papírrepülőt hajtogat a robot

2004.05.27. 11:30
Devin Balkcom amerikai egyetemista 2003 januárjában határozta el, hogy a diplomamunkája papírt hajtogató robot lesz. Professzora ugyan megriadt a rendkívüli feladattól, a kitartó hallgató viszont a tanév végére elkészül a robotjával.
A pittsburgi Carnegie Mellon egyetem egyik hallgatója kifejlesztett egy olyan robotot, amely a japán origami (papírhajtogatás) művészetét kezdetlegesen utánozva papírrepülőt, illetve csákót képes készíteni.

Ami a nyolcéves gyerekek számára nevetségesen könnyű, azt Devin Balkcom fáradságos munkával programkódban rögzítette. Ötlete megvalósításában a kivitelezés jelentette a következő rendkívüli akadályt. #alt#

Óvatosan hajtja

Mostanáig robotokat megmunkálásra illetve durva anyagok szállítására fejlesztettek ki. Balkcom robotjának végleges változata asztalra rögzített gép, amely gumi tapadókorongokkal óvatosan ragadja meg a papírlapot. A hajtásokat fémlemezbe mart mélyedés mentén készíti.

A diplomamunka elkészítéséhez szükséges konstrukciós és programozási feladat az egyetemistát oktató Matthew Mason professzor számára olyan bonyolultnak tűnt, hogy 2003 januárjában inkább más téma választására biztatta Balkcomot, jelentette az APA hírügynökség.

Tíz mezei diploma

A kitűzött célját 2004. augusztusában érheti el a kitartó hallgató. A bonyolultabb origamik készítését viszont a nyomdokaiba lépve már mások valósíthatják meg. Balkcom szavai szerint a papírból hajtogatott daru elkészítéséhez tízszer annyit kellene programozni, mint a karon végző földhözragadt hallgatók munkáihoz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás