Viola
-6 °C
-2 °C

Óriásit zuhant a Wii

2008.09.12. 07:36
Az elemzők sem értik, miért zuhant óriásit a Wii forgalma, de még így is többet vettek belőle, mint az Xboxból és a PS3-ból együttvéve.

Az NPD piacelemző szerint az Xbox a folyamatos árcsökkentésnek hála jobban fogyott augusztusban, mint a PS3, közel tízezer darabbal többet adtak el belőle az Egyesült Államokban, míg a Wii forgalma lényegesen kisebb lett a vártnál. Bár az augusztusi növekedés általában elmaradt attól, amire a piackutatók számítottak, 32 százalékkal még így is nagyobb volt, mint egy éve. A Nintendo ennek ellenére augusztus nagy vesztese, hiszen csak 453 ezer Wii-t adott el a cég, míg júliusban még 555 ezret. Mindenesetre két körülményt érdemes figyelembe venni: így is a hadonászós gép meg a szoftverei adták az iparág forgalmának 28 százalékát, ráadásul többet adtak el a konzolból, mint a másik kettőből együttvéve.

Xbox 360-ból ugyanis 195 ezer fogyott, míg PS3-ból 185 ezer darab, a kettő együtt 380 ezer konzolt jelent, aminél az óriási gyengülés után is húsz százalékkal jobb eredményt mutatott fel a Wii egymaga. A Microsoftot az Xbox erősödése, a Sony-t meg az vigasztalhatja, hogy egyszerre két konzollal van a piacon, és a PS2-ből is 144 ezret értékesített augusztusban Amerikában. Meg persze hogy egyre többen vásárolnak az újgenerációs játékgépből, év eleje óta kétmillió PS3 talált gazdára az amerikai piacon, ami 92 százalékos növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest. Ennek ellenére hétmillió Amerikában eladott konzolával a Sony még mindig az utolsó, alaposan lemaradva az Xbox 12 milliós és a Wii 14 milliósra becsült táborához képest.

Ráadásul a Nindendo DS 518 ezres darabszámával még mindig nyomasztó fölényt mutat a Sony PSP 253 ezres augusztusi eredményéhez képest.

A kézikonzol nélküli Microsoft egy kalkulációval vágott vissza, a vállalat azt állítja, hogy az amerikai piacon eladott Xbox 360-akra összességében 10,7 milliárd dollárt, azaz gépenként kábé ezer dolcsit költenek a tulajdonosok, szóval rendes forgalom van játékfronton is.

A hónap legsikeresebb szoftvere ennek megfelelően az X360-as Madden NFL lett egymilliós darabszámmal, a PS3-as verzió 643 ezerig, a PS2-es 425 ezerig jutott (a Wii-s 116 ezerrel a kilencedik helyen áll, ami jól mutatja, mennyire más piacon mozog a Nintendo). A negyedik legsikeresebb cím a Wii Fit lett 395 ezerrel, majd a Wii Mario Kart 329 ezerrel, ezt követte a Wii Play 200 ezerrel.

A szeptemberi eredményeket viszont alaposan megcibálhatja az Xbox 360 árcsökkentése, az Arcade nevű alapgép ára 199 dollárig zuhant, így most ez a legolcsóbb konzol az amerikai piacon, ami a teljes forgalom duplázódását hozta magával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!