Endre, Elek
17 °C
30 °C

Terrorista kézikönyv CD-n

2000.09.21. 12:08
Az oly népszerű és elrettentő példaként emlegetett Anarchist's cookbook CD ROM változatát foglalta le Ammanban a rendőrség, mikor letartóztatott 16 terroristát. A CIA nemrégiben kapta meg a lemezt az ammani hatóságoktól. A vizsgálat még most is folyik.
A CD egy 1000 oldalas terrorista kézikönyv digitális változata, receptekkel, taktikákkal, tanácsokkal. A tartalom azért is érdekes, mert az 1998-ban Kelet-Afrikában felrobbantott két amerikai követség ellen is olyan szerkezeteket használtak, amelyeket többek között a CD-n ,,reklámoznak". A CIA nyomozói most azt remélik, hogy sikerülhet megtudniuk valamit a CD készítőiről, hogy aztán nyomukba eredhessenek.

Legyél te is terrorista!?
A kenyai és tanzániai amerikai követségek ellen elkövetett bombamerényletben 200-an haltak meg, a merénylők Oszama bin Laden követői voltak. A CD-ROM egy 16 fős csoporttól került az ammani rendőrség birtokába. A "tizenhatokat" még 1999 decemberében tartóztatták le, annak az akciónak a keretében, amelynek célja a dátumváltással kapcsolatos merényletek megakadályozása volt Izraelben és Jordániában.

A CIA vizsgálódik, de szkeptikus

Az FBI és a CIA nem kommentálta bővebben a CD tartalmát, csak utalásokat tettek rá, valamint megjegyezték, hogy az kincsesbánya lehet a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, hiszen sok olyan információt tartalmazhat, ami segít felfedni és elfogni a terrorista szervezeteket.

Milton Bearden, a CIA egykori vezetője azonban szkeptikus. Nyilatkozatában megjegyezte, az enciklopédiában található tervek kezdetlegesek, szerinte sokkal jobb útmutatók is találhatóak már az interneten. Úgy gondolja, hogy a CD tartalma régebben született, sőt valószínűleg már régóta használják, ezért nem szolgál sok új információval.

Oszama bin Laden áll a CD készítése mögött?

A több mint 1000 oldalas dokumentum a Jihad Enciklopédia néven ismeretes, nyomtatott verziói már régóta segítik a kezdő és haladó terroristacsoportokat. A mostani CD kiadás sem szakít a hagyományokkal, arab nyelven minden kiderül belőle, amire szükség lehet. Hogyan szálljunk meg követségeket, térítsünk el repülőgépeket, gyártsunk repeszbombát vagy toborozzunk újoncokat.

A CD készítése és terjesztése mögött a szaúdi terroristavezért, Oszama bin Laden-t sejtik a hatóságok, aki a világ egyik legjobban keresett terroristáinak egyike, előkelő helyet foglal el a CIA Most Wanted listáján, az első tíz között van. A szakétők szerint bin Laden, illetve a többi terrorista szervezet lépést tart a korral, egyre fejlettebb formában terjesztik eszméiket, ismertetik módszereiket és toborozzák tagjaikat. Ezért is nagy eredmény a CD lefoglalása, ez is segíthet megérteni és feltérképezni, milyen módon terjeszkednek a szervezetek manapság.

Oszama bin Laden a feltételezések szerint jelenleg Afganisztánban bujkál, az Egyesült Államok titkosszolgálata mindent megtesz azért, hogy elfogja, a vád ellene két konzulátus elleni merénylet megtervezése és szervezése 1998-ban. A CIA nagy reményeit azonban többen is furcsállják.

A CD-t copy-paste-gyűjteménynek tartják

A titkoszolgálatok nagy lelkesedését azért tartják indokolatlannak, mert többször kiderült: manapság gyakorlatilag mindent meg lehet találni a neten, az amerikai katonai felszerelések használatától, a bombakészítésen át egészen az országokból való kijutásig és irathamisításig. Az enciklopédiát nem tartják másnak, mint egy copy-paste technikával készített gyűjteménynek.