Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Négyelés

2000.09.04. 22:30
Olyan is ritkán fordult elő, hogy az Intel legújabb processzora miatt már az ígérgetés fázisában fanyalogjanak a fejlesztők. No, a Pentium 4-gyel most ezt is sikerült elérni.
Itt a Pentium 4
Fanyalogva fogadták
Az Intel Fejlesztői Fórum közönsége meglehetősen visszafogottan fogadta a Pentium 4 bemutatkozását. No nem azért, mintha nem lett volna villámgyors a bemutatott rendszer, vagy nem lett volna elég látványos a sebességnövekedés. Az összesereglett hardvereseknek mindössze az csípte a szemét, hogy szerintük a mostani Pentium III gyorsabb lenne az utódjánál, ha azt is hagynák 1,5 GHz-es órajelen futni. Ezt utóbb az Intel képviselői is elismerték, bár szerintük értelmetlen az összehasonlítás.

A P4 2000 utolsó negyedévében fog várhatóan megjelenni, 1,3, 1,4 és 1,5 GHz-es órajelekkel, míg a jelenlegi PIII széria 1,13 GHz-nél tetőzött, mígnem egy hiba miatt azt a sorozatot kénytelenek voltak visszahívni. Azonos órajel mellett a P4 kb. 20 százalékkal lenne lassabb az elődjénél. Csakhogy a 2 sorozat nem fog azonos órajelen megjelenni, így az egyszeri fogyasztónak nem lesz alkalma összemérni a két chipet. A P4 eleve 1,3 gigáról indul, a PIII pedig jócskán lemaradva követi majd az órajel emelkedését - amely az ő esetében valószínűleg 1,4 GHz-nél éri majd el a maximumát -, hogy a csúcsprocesszornak mindig kényelmes előnye maradjon. A magasabb órajel viszont magasabb teljesítményt is jelent, amiért pedig lényegesen több pénzt lehet elkérni.

A fórum szerint a Pentium III gyorsabb, mint az új processzor
Azért kár volna eleve leírni az új processzort, vannak a Pentium 4-nek előnyei is, pl. tovább tökéletesítették a lebegőpontos egységet (FPU), az immár 128 bites SSE2 multimédiás utasításkészlet pedig párhuzamos multimédiakezelést is lehetővé tesz, ezzel gyorsítja a grafikaigényes alkalmazásokat. Nem teljesen független szakértők szerint akár 20-200 százalékos sebességnövekedés is elérhető, az alkalmazástól függően, de a leglátványosabb javulásra egyértelműen a grafikai programok és a multimédiás alkalmazások használói számíthatnak majd. Kis szépséghiba, hogy egyelőre egy alkalmazás sem ismeri még az SSE2 utasításokat, így az azokból származó sebességnövelési lehetőséget sem tudják kiaknázni még jó ideig.

Az Intel a P4-et már a processzorgyártás következő korszakának, a 0,13 mikronos gyártásnak az igényeihez optimalizálta, így az új felépítés előnyei majd hosszabb távon fognak kidomborodni. Az már bizonyos, hogy ennek az architektúrának nem okoz majd gondot a 2 GHz-es órajel elérése, a Fejlesztői Fórumon is bemutattak egy 2 gigán extra hűtés nélkül szaladó (és nem fagyó) P4-et, ezt az órajelet viszont 2001 vége előtt nemigen érik majd el a P4 bolti példányai. Az új csúcsprocesszor ára szokás szerint kissé borsos, míg egy PIII-as gép már 1000 dollár körül kapható, addig a P4-es konfigurációk ára várhatóan 2000 dollárnál kezdődik majd. Ebben azonban már benne van a Rambus memória felára is, aminek a jelenlegi szintjét még maga az Intel is túlzásnak tarja, ezért megpróbál hatni a gyártókra az árcsökkentés érdekében. Azért jó hír, hogy a PIII sem tűnik el a süllyesztőben, még "egy ideig" folytatják a sorozat gyártását, így alternatívát kínálva azoknak, akiket esetleg nem győztek meg a P4 ár/teljesítmény mutatói.

A jövő munkaállomása
P4 processzorral?
Pedig az új processzor valóban komoly és átgondolt fejlesztés eredménye. A 217 mm2-es chip kétszer akkora, mint a PIII - többek között ezért is jóval drágább-, de kell is a hely, hisz 28 millióról 42 millióra nőtt a tranzisztorok száma. Az L2 cache 256 KB, és 400 MHz-es rendszerbusz dübörög majd a chip alatt. A Pentium 4 teljesen új belső felépítést kapott, ami az Intel tervezőmérnökei szerint akár 4-5 éven át is kiszolgálhatja majd a cég eljövendő processzorait. A Netburst mikroarchitektúrát az Intel valamennyi jövőbeli processzora használni fogja, így a mobil gépekbe illetve a munkaállomásokba és szerverekbe szánt chipek is.

Ennek a fényében különösen érdekes, hogy miért lett a korábbinál lassabb az új architektúra. A magas órajel eléréséhez a korábbinál lényegesen hosszabb, 20 elemű adatcsatornákat (pipeline) használ a Pentium 4. A hyper-pipeline felépítés viszont kockázatokat is rejt magában, egyrészt több időt vesz igénybe a regiszterek feltöltése, másrészt érzékenyebb a számítási hibákra is, így könnyen teljesítménylyukak keletkezhetnek. Persze az Intelnél is tudták ezt, ezért több olyan technológiát beépítettek a chipbe, amely az adatcsatornák folyamatos és teljes körű kihasználtságát hivatott biztosítani. Számos új sebességnövelő megoldást is alkalmaztak, például hogy az elsőszintű cache immár előre dekódolt utasításokat is tartalmaz, így nem kell a dekódolásra várni, az L2 cache és a CPU között pedig másodpercenként már 48 GB adat roboghat. Mindenesetre az első benyomás a Pentium 4-ről vegyes maradt. Hogy aztán a valóságban mire képes az új processzor, az majd az első független méréseken derül ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!