A Palm-sikersztori

2000.03.02. 23:36
Az internetes részvények, illetve a drótnélküli kommunikáció körül kialakult hype-nak köszönhetően megduplázta részvényeinek kibocsátási árfolyamát a Palm, amelyet csütörtökön visz tőzsdére tulajdonosa, a 3Com. A piacvezető kéziszámítógép-gyártó a múlt héten tette átalánydíjassá korlátlan drótnélküli internet-hozzáférését amerikai felhasználói számára, a Vodafone-nal kötött megállapodásnak köszönhetően pedig hamarosan Európában is internetezhetnek a buszon a Palm VII felhasználói.

Javuló eredmények
A megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően megduplázta részvényeinek tervezett bevezető árfolyamát a Palm, amely csütörtökön jelenik meg a tőzsdén részvényeivel. A világ vezető kéziszámítógép-gyártója eddig a 3Com divíziója volt, most azonban külön céggé alakul. A Palm részvényeinek 94 százaléka továbbra is a 3Com tulajdonában marad. Az eredetileg 14-16 dollárosra tervezett kibocsátási árfolyam jelenleg 30-32 dollárnál tart, és az elemzők szerint lehetséges, hogy 36 vagy akár 40 dollár köré emelkedik. A pénzügyi előjelzéseket közlő Whispernumber.com szerint a részvények tőzsdei árfolyama akár 64 dollárra is emelkedhet. Ebben az esetben a Palm tőzsdei értéke több mint 30 milliárd dollár lesz, szemben az anyacég 3Com jelenlegi 27 milliárdos tőzsdei értékével. A kibocsátásból a 3Com legalább 700 millió dolláros bevételre számít, amelyet a Palm a szétválás költségeinek finanszírozása mellett saját cégszerkezete kiépítésére fordít majd.

Trónbitorlók a láthatáron

Fenyegetik
A Palm piacvezető pozícióját fenyegeti a Handspring, amelyet a Palm két alapítója, Donna Dubinsky és Jeff Hawkins hozott létre. A Palm operációs rendszerére épülo Visor kéziszámítógépek fő előnye olcsóságuk. A Visorokba illeszthető, Springboard nevű kazettákban nemcsak kiegészítő szoftverek lehetnek, hanem bármilyen készülék: MP3-lejátszó, modem, GPS, sot csatlakoztatható a Visorra digitális kamera is. A Visor gépek a kiegészítők nélkül mindössze 250 dollárba kerülnek, szemben a színes kijelzős Palm 450 dolláros árával. A Palm felvette a harcot a konkurenciával: az idei CeBIT-en rengeteg gyártó mutatta be Palmhoz csatlakoztatható termékét: nyomtatót, digitális kamerát, GPS-t. Az olcsó Visorok versenytársául dobta piacra a Palm a viszonylag keveset tudó 180 dolláros Palm IIIe-t, amelyet diákoknak szánnak.

Egyre komolyabb konkurenciát jelentenek a drótnélküli kommunikációra képes kéziszámítógépek számára az intelligens mobiltelefonok: a Lehman Brothers előrejelzése szerint 2007-re a világszerte eladott mobiltelefonok fele a Nokia Communicatorához hasonló intelligens telefon lesz. A trendet felismerve a Palm is nyomul: a Nokia és a Motorola hamarosan megjelenő telefonjai a Palm operációs rendszerét használják majd, csakúgy, mint a Sony multimédiás készüléke. A Microsoft és az Ericssont, a Nokiát, a Motorolát, a Panasonicot és a Psiont tömörítő Symbian szövetség szintén internetes mobiltelefonok számára fejleszt operációs rendszert.

Internet a hetes buszon

Cégtörténet

Az 1992-ben alapított Palmot 1995-ben vásárolta meg a US Robotics, két évvel később pedig a 3Com tulajdonába került, amikor a cég megvette a US Roboticsot. Az első Palm Pilot modellek, a Pilot 1000 és a Pilot 5000 1996-ban jelentek meg a piacon, azóta 5,5 millió Palm készüléket adtak el világszerte. Az IDC 1999 májusi felmérése szerint a cég a kéziszámítógépek világpiacának 68 százalékát birtokolja. A Palm február 22-e óta havi 50 dollárért korlátlan drótnélküli internet-hozzáférést is kínál felhasználóinak, ugyanekkor pedig megjelent a színes kijelzős Palm IIIc.

A havi 50 dolláros átalánydíj bevezetésével az átlagpolgárok számára is megfizethetővé vált a Palm Net drótnélküli internetszolgáltatás, amely korábban letöltésenként számolta a költségeket. Az 500 dolláros Palm VII felhasználói bárhol lekérhetik e-mailjeiket, böngészhetik a speciális, Palm formátumú weboldalakat, illetve a céggel szerződött tartalomszolgáltatók oldalait, feltéve, hogy a szolgáltatás által lefedett 250 amerikai nagyváros egyikében élnek. A Palm egymás után köti az együttműködési megállapodásokat a piacvezető tartalomszolgáltatókkal, szoftver- és hardvergyártókkal, eddig 22 céggel állapodott meg. Az Amazon boltjai, a Ticketmaster mozi- és koncertjegyei, a Fidelity.com tőzsdeinformációi, a Lonely Planet útikönyvei mind elérhetők és megvásárolhatók a Palm felhasználói számára. A szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban működik, de a Vodafone-nal kötött megállapodásnak köszönhetően még az év vége előtt megjelenhetnek Európában a GSM szabványt használó Palm VII-k.

Bár a másodpercenkénti 8 kilobites átvitel nem alkalmas nagyobb adattömegek átvitelére, és a képernyő is kicsi ahhoz, hogy egész estés filmeket nézzen a metrón a felhasználó, bizonyos feladatokra ideális. Az e-mailezés, a moziműsorok, jegyfoglalások, éttermek címeinek lekérdezése mind kis adatforgalommal járó, de azonnali kommunikációt igénylő művelet, csakúgy, mint az online tőzsdei kereskedés. A drótnélküli készülékek ezen előnyét a brókercégek is igen hamar felismerték, az InvesTrade például ingyen Palmot, Nokia 9000 Communicatort vagy kétirányú személyhívót ad tízezer dollárnál nagyobb számlával rendelkező ügyfeleinek. A cég ügyfelei havi 30 dollárért megbízásokat adhatnak és részvényárfolyamokat kérdezhetnek le drótnélküli gépeikről, akár a taxiban ülve is.  • Hírek
  • Személyi kölcsön