Klaudia
-4 °C
2 °C

Fényképezőgép a Palmban

2003.04.25. 10:39
A Palm egyre újabb funkciókat zsúfol kéziszámítógépeibe. Az új Zire 71 modellben digitális fényképezőgép, a Tungsten C modellben WiFi vezetéknélküli hálózati csatlakozó kapott helyet.
A Palmnak komoly nehézségekkel kell szembenéznie a kéziszámítógépek piacán, a konkurens gyártók ugyanis rég piacra dobták a gyors processzorral és legalább 64 megabájt memóriával ellátott készülékeiket. Bár 39 százalékos piaci részesedésével még mindig a Palm a világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártója, a technológiai lemaradás miatt ez az arány rohamosan csökkenni kezdett.

Az árával tarolhat a Zire 71

A kaliforniai központú vállalat a konkurencia kihívására válaszolva bemutatott két új modellt, amelyekkel a magánfelhasználókat és az üzleti fogyasztókat veszi célba. A mindössze háromszáz dollárba, azaz körülbelül 67 ezer forintba kerülő Zire 71 már megvásárolható, az ötszáz dollárba, azaz 110 ezer forintba kerülő Tungsten C azonban csak május 5-én kerül a boltok polcaira.

Adatok az éteren át

A Palm üzleti termékvonalához csatlakozó Tungsten C elsőként rendelkezik beépített 802.11b vezetéknélküli hálózati csatlakozóval, amely jelentősen leegyszerűsíti a vállalati hálózatokhoz és az internethez való csatlakozást, írta a Cnet. A WiFi csatlakozás segítségével például szinkronizálás nélkül is automatikusan letölthetővé válnak az e-mailek.

A Tungsten C teljesítményéről egy 400 MHz-es Intel XScale processzor gondoskodik, a memóriája 64 megabájtos. A Palm termékmenedzsere, Paul Osborne a Cnetnek elmondta, hogy a köztudottan energiazabáló WiFi nem fog problémát okozni, folyamatos csatlakozással nyolc órán keresztül lehet majd használni a készüléket.

Multimédiás öszvér

A Zire 71 a Texas Instruments 144 MHz-es OMAP310 processzorát használja. A készülék nem csak fényképezésre alkalmas, a RealOne médialejátszó ugyanis mp3 fájlokkal is megbirkózik. A beépített digitális kamera egyébként 640x480 képpontos felvételeket rögzít, amelyekből körülbelül kétszáz fér el a készülék 16 megabájtos alapmemóriájában. A szövegbevitelt a Graffiti 2 kézírás-felismerő szoftver segíti, egy egyszerű fotóalkalmazás segítségével pedig még a készüléken elvégezhetőek az alapvető szerkesztési munkálatok. A Zire 71 akkumulátora háttérvilágítás nélkül ötórás üzemidőt tesz lehetővé.

Mindkét készüléken a Palm legújabb operációs rendszere, az 5.2-es verzió fut, és 320x320 képpontos, 65 ezer szín megjelenítésére képes kijelzővel vannak felszerelve. A gépek memóriáját Secure Digital kártyákkal lehet bővíteni.