Antal, Antónia
3 °C
9 °C

És mégis repül a bit

2002.08.26. 22:31
A PannonGSM GPRS szolgáltatását Option Globetrotter GPRS kártyamodemmel teszteltük. Egyik sem olcsó mulatság, de nem is híg a leve: kéthetes szabadságunk alatt internethiány miatt egy pillanatra sem voltunk elzárva a munkavégzés elvi lehetősége elől. Mi azonban inkább vicces kis - és nagy! - játékprogramokat töltögettünk lefelé a gyerekeknek, és a technológián nem múlott a dolog: a konfiguráció sávszélessége, megbízhatósága a vezetékes megoldásokkal egyenrangúnak bizonyult.
Volt idő, amikor képtelenségnek tűnt, hogy a levegőnél nehezebb tárgyak a magasba emelkedjenek - manapság a mobilinternettel vannak így sokan mondván, hogy a bitek dróton közlekednek, minimum egy csavart érpárra van szükség ahhoz, hogy egyáltalán megmozduljanak. Tisztelettel jelentem, hogy ez a vélekedés elavult: a mobilszolgáltatók által bevezetett GPRS technológia a GSM-rendszer frekvenciáin a vezetékes analóg modemeket megszégyenítő sebességgel repteti a biteket. Sőt, a megabájtokat, és nemcsak tesztlaboratóriumi körülmények között, hanem - a szolgáltató állítása szerint - az ország egész területén. Mi Budapesten és a Balaton északi partján reptettük a netet, méghozzá mindkét helyszínen tartósan sikeresen.

Csomagkapcsolt adatátvitel

A GPRS (General Packet Radio System) úgynevezett kettő és feledik generációs (2,5 G) mobil adatátviteli technológia: az iparági propaganda szerint csupán lépcsőfok a szélessávú, harmadik generációs (3G) mobil adatátviteli megoldások felé. Ez a lépcsőfok azonban egyelőre fennsíknak tűnik, hiszen az új frekvenciákat és milliárdos hálózatfejlesztést igénylő 3G rendszerek kiépülése késlekedik, a halogatott befektetések megtérülésére pedig csak a sűrűn lakott városi övezetekben van remény.

A GPRS viszont nem igényel új frekvenciát és hálózatépítést, a jelenleg használatos GSM-frekvenciákon is lehetővé teszi a csomagkapcsolt adattovábbítást. A GPRS nem foglalja folyamatosan a vonalat, csak amikor adatot forgalmaz: ilyenkor azonban egyszerre akár több csatornán is kommunikál, így adatátviteli sebessége jelentősen meghaladja a vonalkapcsolt mobil internetét, és elérhetővé teszi a drótos adatátvitelre optimalizált tartalomszolgáltatásokat.

Kártya a kártyában

A GPRS-szolgáltatás igénybevételéhez GPRS-kompatibilis mobiltelefon, vagy GPRS-modem szükséges. A WM Rendszerház Kft. által rendelkezésünkre bocsátott Option GlobeTrotter kártyamodem szabványos PC-Card (leánykori nevén PCMCIA) formájú hardvereszköz, amelyet a hozzá kapott tájékoztató füzet és telepítő-CD, továbbá a mobilszolgáltató honlapján olvasható beállítások segítségével mintegy negyed óra alatt, különösebb erőfeszítés nélkül installáltunk Windows 98-at futtató notebook számítógépünkre. A SIM-kártya a PC-kártya belsejében foglal helyet, a térerővel egy apró, kihajtható antenna segítségével teremthetünk kapcsolatot.

Globetrotter GPRS-modem
Az eszközhöz jár továbbá egy headset, amellyel mobiltelefonálásra is használható, a szoftver pedig a telefonkönyv karbantartását, valamint rövid szöveges üzenetek fogadását és küldését is lehetővé teszi a számítógépről. A készülék három normás (GSM 900 / 1800 / 1900, vagyis a tengerentúlon is használható), és a Multislot Class 10 szabvány szerint készült, vagyis letöltésre 4, feltöltésre 2 időrést vesz igénybe - tehát a feltöltés lassabb, a sok adatot küldő felhasználóknak inkább a 4 + 4 időrést használó Multislot Class 12 szabványú modemkártyákat ajánlják. A GlobeTrotter modemkártya további előnye, hogy internetezés közben is figyeli a bejövő hívásokat, a beépített IPSec kliens segítségével pedig képes rákapcsolódni a vállalati virtuális magánhálózatokra (VPN-ekre) is.

Ha a kártya installálásával végeztünk, a desktopon megjelenő "GPRS controller" ikonra kattintva máris telefonálhatunk vagy SMS-ezhetünk (ezt nem tettük, telefonálni telefonnal szoktunk, nyaralás közben meg azzal se). A GPRS-kapcsolat létrehozásához még le kell futtatni egy wizardot, amely a GPRS-szolgáltatás paramétereire kíváncsi - ezekre rövid böngészés után rá is bukkantunk a PannonGSM honlapján. A wizard lefuttatása után a "GPRS-controller" menüjében megjelenik a kapcsolat általunk választott neve, amelyre rákattintva 10-12 másodperc múlva már fent is lógunk a neten. A folyamat egyetlen buktatója az lehet, ha nem kapcsoltuk ki a SIM-kártya PIN-kódos védelmét, ilyenkor ugyanis a modem nem tud kommunikálni vele.

Gyors és stabil kapcsolat

A GPRS-kapcsolat sebessége impresszív. A szerző 14,4 kbps telefonmodemmel kezdte az otthoni internetezést (majd végigcsinálta az egész sorozatot 56 kbps-ig), és a hazai tartalomszolgáltatás hőskorában tudósított vonalkapcsolt mobil interneten (szakadós 9,6 kbps), úgyhogy tudja miről beszél. De a biztonság kedvéért felírtam néhány számot is: letöltéseknél a mutató felkúszott egészen 50 kilobit per szekundumig, vagy másodpercenként 3,9 kilobájtig. Egy megabájt alig több mint 3 perc alatt lecsorog, ez 56k-s telefonmodemen, vezetékes szolgáltatóval sem megy ennél gyorsabban, sőt: a magát szélessávú szolgáltatóként reklámozó UPC chelloja sem hozza - legalábbis nálam, talán csak egyelőre - mindig ezt a tempót. (Azt persze nem tudhatjuk, hogy a PannonGSM GPRS-szolgáltatásának gyorsasága és stabilitása nem csak annak köszönhető-e, hogy cseppet sem baráti árfekvése miatt nincs terhelés a rendszeren.)

Feltöltésnél igazolódott a papírforma: 20 kilobit per szekundummal mennek a levelek, ami a letöltésnek nagyjából a fele, ahogyan az erre rendelkezésre álló időrések száma is.

Olcsóbb ha magunk repülünk

A Vodafone olcsó, átalánydíjas, ám pillanatnyilag használhatatlannak tűnő GPRS-konstrukciójával szemben tehát technikailag remekül működik a dolog, viszont semmi sem tökéletes: az idő helyett adatforgalom után számlázódó GPRS a Pannonnál megabájtonként, napszaktól függően 250-625, vagyis padlógázzal pörgetve a számlálót (például letöltésnél) óránként 5-10 ezer forintba kerül. Egy átlagos felhasználó napi 10 megája minimum 75 ezer forintos havi számlát jelentene, és akkor még nem is beszéltünk a GlobeTrotter modemkártya áfával több mint százezer forintos áráról. Ilyen költségek mellett a PannonGSM mobilinternete luxuscikk: legfeljebb kiegészítheti a vezetékes megoldásokat, versenyre nem kelhet velük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!