Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

És mégis repül a bit

2002.08.26. 22:31
A PannonGSM GPRS szolgáltatását Option Globetrotter GPRS kártyamodemmel teszteltük. Egyik sem olcsó mulatság, de nem is híg a leve: kéthetes szabadságunk alatt internethiány miatt egy pillanatra sem voltunk elzárva a munkavégzés elvi lehetősége elől. Mi azonban inkább vicces kis - és nagy! - játékprogramokat töltögettünk lefelé a gyerekeknek, és a technológián nem múlott a dolog: a konfiguráció sávszélessége, megbízhatósága a vezetékes megoldásokkal egyenrangúnak bizonyult.
Volt idő, amikor képtelenségnek tűnt, hogy a levegőnél nehezebb tárgyak a magasba emelkedjenek - manapság a mobilinternettel vannak így sokan mondván, hogy a bitek dróton közlekednek, minimum egy csavart érpárra van szükség ahhoz, hogy egyáltalán megmozduljanak. Tisztelettel jelentem, hogy ez a vélekedés elavult: a mobilszolgáltatók által bevezetett GPRS technológia a GSM-rendszer frekvenciáin a vezetékes analóg modemeket megszégyenítő sebességgel repteti a biteket. Sőt, a megabájtokat, és nemcsak tesztlaboratóriumi körülmények között, hanem - a szolgáltató állítása szerint - az ország egész területén. Mi Budapesten és a Balaton északi partján reptettük a netet, méghozzá mindkét helyszínen tartósan sikeresen.

Csomagkapcsolt adatátvitel

A GPRS (General Packet Radio System) úgynevezett kettő és feledik generációs (2,5 G) mobil adatátviteli technológia: az iparági propaganda szerint csupán lépcsőfok a szélessávú, harmadik generációs (3G) mobil adatátviteli megoldások felé. Ez a lépcsőfok azonban egyelőre fennsíknak tűnik, hiszen az új frekvenciákat és milliárdos hálózatfejlesztést igénylő 3G rendszerek kiépülése késlekedik, a halogatott befektetések megtérülésére pedig csak a sűrűn lakott városi övezetekben van remény.

A GPRS viszont nem igényel új frekvenciát és hálózatépítést, a jelenleg használatos GSM-frekvenciákon is lehetővé teszi a csomagkapcsolt adattovábbítást. A GPRS nem foglalja folyamatosan a vonalat, csak amikor adatot forgalmaz: ilyenkor azonban egyszerre akár több csatornán is kommunikál, így adatátviteli sebessége jelentősen meghaladja a vonalkapcsolt mobil internetét, és elérhetővé teszi a drótos adatátvitelre optimalizált tartalomszolgáltatásokat.

Kártya a kártyában

A GPRS-szolgáltatás igénybevételéhez GPRS-kompatibilis mobiltelefon, vagy GPRS-modem szükséges. A WM Rendszerház Kft. által rendelkezésünkre bocsátott Option GlobeTrotter kártyamodem szabványos PC-Card (leánykori nevén PCMCIA) formájú hardvereszköz, amelyet a hozzá kapott tájékoztató füzet és telepítő-CD, továbbá a mobilszolgáltató honlapján olvasható beállítások segítségével mintegy negyed óra alatt, különösebb erőfeszítés nélkül installáltunk Windows 98-at futtató notebook számítógépünkre. A SIM-kártya a PC-kártya belsejében foglal helyet, a térerővel egy apró, kihajtható antenna segítségével teremthetünk kapcsolatot.

Globetrotter GPRS-modem
Az eszközhöz jár továbbá egy headset, amellyel mobiltelefonálásra is használható, a szoftver pedig a telefonkönyv karbantartását, valamint rövid szöveges üzenetek fogadását és küldését is lehetővé teszi a számítógépről. A készülék három normás (GSM 900 / 1800 / 1900, vagyis a tengerentúlon is használható), és a Multislot Class 10 szabvány szerint készült, vagyis letöltésre 4, feltöltésre 2 időrést vesz igénybe - tehát a feltöltés lassabb, a sok adatot küldő felhasználóknak inkább a 4 + 4 időrést használó Multislot Class 12 szabványú modemkártyákat ajánlják. A GlobeTrotter modemkártya további előnye, hogy internetezés közben is figyeli a bejövő hívásokat, a beépített IPSec kliens segítségével pedig képes rákapcsolódni a vállalati virtuális magánhálózatokra (VPN-ekre) is.

Ha a kártya installálásával végeztünk, a desktopon megjelenő "GPRS controller" ikonra kattintva máris telefonálhatunk vagy SMS-ezhetünk (ezt nem tettük, telefonálni telefonnal szoktunk, nyaralás közben meg azzal se). A GPRS-kapcsolat létrehozásához még le kell futtatni egy wizardot, amely a GPRS-szolgáltatás paramétereire kíváncsi - ezekre rövid böngészés után rá is bukkantunk a PannonGSM honlapján. A wizard lefuttatása után a "GPRS-controller" menüjében megjelenik a kapcsolat általunk választott neve, amelyre rákattintva 10-12 másodperc múlva már fent is lógunk a neten. A folyamat egyetlen buktatója az lehet, ha nem kapcsoltuk ki a SIM-kártya PIN-kódos védelmét, ilyenkor ugyanis a modem nem tud kommunikálni vele.

Gyors és stabil kapcsolat

A GPRS-kapcsolat sebessége impresszív. A szerző 14,4 kbps telefonmodemmel kezdte az otthoni internetezést (majd végigcsinálta az egész sorozatot 56 kbps-ig), és a hazai tartalomszolgáltatás hőskorában tudósított vonalkapcsolt mobil interneten (szakadós 9,6 kbps), úgyhogy tudja miről beszél. De a biztonság kedvéért felírtam néhány számot is: letöltéseknél a mutató felkúszott egészen 50 kilobit per szekundumig, vagy másodpercenként 3,9 kilobájtig. Egy megabájt alig több mint 3 perc alatt lecsorog, ez 56k-s telefonmodemen, vezetékes szolgáltatóval sem megy ennél gyorsabban, sőt: a magát szélessávú szolgáltatóként reklámozó UPC chelloja sem hozza - legalábbis nálam, talán csak egyelőre - mindig ezt a tempót. (Azt persze nem tudhatjuk, hogy a PannonGSM GPRS-szolgáltatásának gyorsasága és stabilitása nem csak annak köszönhető-e, hogy cseppet sem baráti árfekvése miatt nincs terhelés a rendszeren.)

Feltöltésnél igazolódott a papírforma: 20 kilobit per szekundummal mennek a levelek, ami a letöltésnek nagyjából a fele, ahogyan az erre rendelkezésre álló időrések száma is.

Olcsóbb ha magunk repülünk

A Vodafone olcsó, átalánydíjas, ám pillanatnyilag használhatatlannak tűnő GPRS-konstrukciójával szemben tehát technikailag remekül működik a dolog, viszont semmi sem tökéletes: az idő helyett adatforgalom után számlázódó GPRS a Pannonnál megabájtonként, napszaktól függően 250-625, vagyis padlógázzal pörgetve a számlálót (például letöltésnél) óránként 5-10 ezer forintba kerül. Egy átlagos felhasználó napi 10 megája minimum 75 ezer forintos havi számlát jelentene, és akkor még nem is beszéltünk a GlobeTrotter modemkártya áfával több mint százezer forintos áráról. Ilyen költségek mellett a PannonGSM mobilinternete luxuscikk: legfeljebb kiegészítheti a vezetékes megoldásokat, versenyre nem kelhet velük.