Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hangtalan számítógépre vágynak a felhasználók

2003.11.11. 09:41
Míg az első számítógépek - különösen a lyukkártya alapúak - fehér köpenyes mérnökök felügyelete alatt, folyamatos csörömpölés közepette dolgoztak a felhasználók elől hermetikusan elzárt számítógépteremben, az integrált áramkörök, mikrochipek és szabványos alkatrészek korával a személyi számítógép az íróasztalok egyik díszévé vált. Az általuk kibocsátott hangterhelés azonban egyre növekszik, és zavarja a felhasználókat.
A számítógép az utóbbi időben ismét felkerült a zajforrások listájára, ahogy egyre nagyobb teljesítményű komponensek dolgoznak benne. Ezek közé tartoznak a rendkívüli energiaigényű és külön szoftverekkel felügyelt hőháztartású processzorok, amelyeket méretre szabott ventillátorok, légcsövek és szelepek lélegeztetnek.

"Az elmúlt években a PC-k egyre hangosabbá váltak. Ha a falon keresztül is hallod a számítógépet, akkor ott komoly baj van" idézte a Yahoo Paul Holstein üzletember szavait.

Hangtompítós gépek

Holstein a problémájával megkereste a Endpcnoise.com nevű céget, amely közel hangtalan számítógépek készítésére szakosodott. Miután vett itt egy gépet saját magának, a Cableorganizer.com vállalat vezetője a teljes cégét hangtalan számítógépekkel szerelte fel.

Olyan számítógépeket készítenek, amelyek zajszintjét az emberi fül nem képes érzékelni, jelentette ki Jon Schoenborn, az Endpcnoise.com-ot működtető NW Custom Computers ügyvezető igazgatója.

Más vállalatok, például a brit Tranquil PC és a holland SilentPC szintén felfedezték a csendes számítógépek iránt támadt új igényt. A nagy gyártók, például a Dell nem kínál még kimondottan csökkentett zajszintű PC-t, viszont forgalmaz olyan modelleket, amelyek igazoltan halkabbak az átlagosnál. Az Endpcnoise forgalma jórészt az ilyen hétköznapi számítógépek még halkabbra szabályozásából származik.

Az érintett megrendelők legnagyobb része Microsoft szoftvereket futtat. Az Apple sokáig híres volt a gépei alacsony zajszintjéről, viszont az erősebb modellek itt is hangosabbá váltak.

Az alaplap áramellátását biztosító hálózati egység, a merevlemez és az egyéb eszközök mind zajt bocsátanak ki. Az erősebb videokártyákat saját ventilátorral szerelik fel, miközben a CD-lejátszók és más meghajtók is surrogó hangot adnak ki.

Különleges ventilátor

A zajtól kínzott felhasználóknak két választása van: újabb kiegészítőkkel csendesíthetik le meglévő gépüket, vagy egy új csendes rendszert építenek.

A hangtalan PC eleve csendesre tervezett hálózati egységet, vagy hűtőbordára szerelt lassan járó CPU ventilátort és halkabb merevlemezt használ. A számítógépház, amelyet manapság már külön szellőztető ventilátorral szállítanak, nélkülözi ezt a komponenst, viszont a méretei nagyobbak, hogy a komponensek túlmelegedésének a természetes légcsere vegye elejét.

A házat belülről speciális hangszigetelő anyagok borítják, a vezetékek elhelyezése eleve a légáramlást segíti, a merevlemezt pedig saját kis dobozba rejtik.

Horkolásnál halkabb

Ezekkel a megoldásokkal a számítógép zajszintje 25-26 decibelre levihető, miközben az emberi fül átlagos alsó érzékelési küszöbe 20 decibel körül van. Egy forgalmas út mellett 80 decibeles terhelésre lehet számítani, miközben egy csendes hálószoba zajszintje éjszaka mintegy 30 decibel.

Az átlagos csendesítő kezelés mintegy 150 dollárral emeli a számítógép árát, viszont ezt boldogan megfizetik az olyan cégek, például hangstúdiók és tervezővállalatok, ahol a csend a legfontosabb követelmény.

Emellett a mezei felhasználók is egyre többször akarják DVD-nézésre és zenehallgatásra használni a számítógépet, amelyhez nincs szükségük a ventillátorok és a merevlemez folyamatos zümmögésére.