Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

20 éves az IBM PC

2001.08.08. 19:26
Kapcsolódó cikkek (1)
Míg a hetvenes években csak a számítástechnika civil alkalmazásáért kampányoló kaliforniai hippik láttak fantáziát a személyi számítógépben, a garázscégből ütőképes konkurenciává izmosodó Apple sikere nyomán az iparág óriásai is átértékelték korábbi álláspontjukat, miszerint magáncélra értelmetlen dolog számítógépet tartani.
IBM 5150 Personal Computer
1981. agusztus 11-én az IBM bejelentette az 5150 PC jelzésű termékét, amelyet 4,77 MHz Intel 8088 processzorral, 64 KB RAM-mal, 40 KB ROM-mal, 5,25 inches hajlékonylemez-meghajtóval, és a Microsoft által készített PC-DOS 1.0 operációs rendszerrel dobott piacra, potom háromezer dollárért. A konstrukció annak ellenére roppant sikeresnek bizonyult, hogy igencsak meglátszott rajta az IBM döntéshozóinak PC-ellenes filozófiája: az akkori nagykutyák nem hittek az egyfelhasználós asztali gép koncepciójában, így aztán több - akkor még ismeretlen - alvállalkozó bevonásával összegányoltattak valami félmegoldást deklaráltan ideiglenesen, mondván, hogy a PC-hype néhány éven belül amúgy is lecseng.

Ez a gányolt félmegoldás jelleg azóta is, húsz év elteltével is megérződik minden egyes IBM-kompatibilis PC-n, hiába a megsokszorozódott processzor-, memória- és tárhelykapacitás. A hatalmas kereslet hatására ugyanis az IBM hamarosan "nyílt forráskódúvá" tette a PC-jét, a teljes architektúra nyilvánosságra hozatalával gyakorlatilag klóngyártók kezébe adta a konstrukció sorsát. Azóta az eredeti IBM-PC két szerencsés beszállítója, az Intel és a Microsoft kaszál legnagyobbat ezen a piacon: a processzor és az operációs rendszer egymást feltételező és gerjesztő fejlesztése folyamatos pénzszórásra kényszeríti a PC-tulajdonosok egyre népesebb táborát, a "wintel-platform" diadalmenete mégis megállíthatatlannak tűnik.

A PC-gyártók éles versenyben álló serege ugyanis biztosítja a jó ár-teljesítmény arányt, és több százmillió valóban olcsó számítógéppel árasztotta el a világpiacot - a tömegtermelés pedig olyan drasztikus áresést hozott, hogy az első IBM-PC áráért ma duálprocesszoros, felsőkategóriás munkaállomást vagy szervert kaphatunk, míg az otthoni számítógép ára ezer dollár alá esett. A PC tömeges elterjedése tette lehetővé aztán többek között az internet civil térhódítását is, ezért a felhasználók millióit bosszantó fogyatékosságai ellenére is a technológiatörténelem mérföldköve ez az évforduló, melynek alkalmából arra kérjük olvasóinkat, osszák meg velünk kedvenc PC-s történeteiket a Törzsasztalon.

A legeredetibb sztorik beküldőit Index-pólóval jutalmazzuk!