Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Vége a dvd-háborúnak

2006.07.12. 10:30
A Ricoh piacra dobta mindkét formátumot olvasó eszközét. A kiegészítő segítségével egyetlen lencse olvashatja és írhatja a 15 gigabájtos hd-lemezeket, valamint a 25 gigabájtos bd-diszkeket is.

Előre látható fejezetéhez érkezett az újkori dvd-háború. A nagyfelbontású filmek tárolására alkalmas rivális szabványok idén kerültek a piacra. Először a Toshiba formátuma, a 15 gigabájtos kapacitású hd (hd-dvd) jelent meg még áprilisban, aztán két hónappal később a boltokba került a Samsung lejátszója, ami már a Sony szabványát, a bd-t (blu-ray) használta.

Sokáig tartott

Ahogy azt várni lehetett, egy hónappal a csata megkezdése után piacra került a megoldás. A Ricoh fejlesztésével lehetővé válik, hogy ugyanaz a lézerfej dolgozzon a hd-korongokon, és a bd-lemezeken.

A technológiával megoldható lesz, hogy a gyártók olcsón gyártsanak minden létező formátummal kompatibilis meghajtót. Elvileg eddig is megoldható volt, hogy ugyanaz az eszköz olvassa mindkét lemezt, viszont ehhez több lencsét és lézerfejet kellett volna alkalmazni, ami nagyon megdrágította volna a gyártást.

Író is lesz

A Ricoh fényelhajlást (a sűrűbben barázdált bd-n erőteljesebb ez az effektus) felmérő eszköze felismeri, hogy cd-t, dvd-t, hd-t vagy bd-t raktunk a tálcára, és ennek megfelelően alakítja át a lézert. A lejátszók első generációja még csak olvasni tudja majd a lemezeket, mert a lézer fókuszálása során túl sok energia vész el. Amikor megjelennek az erőteljesebb kéklézer-technológiák, megjelenhetnek az írók is.

A Ricoh rendszere július 12-én mutatkozik be a nagyközönség előtt, egy tokiói kiállításon, és a remények szerint év végére piacra kerül az első lejátszó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!