Erzsébet
1 °C
4 °C

Egymilliárd számítógéppel élünk

2002.07.02. 17:37
A születése óta eltelt mintegy negyed évszázadban több mint egymilliárd példány kelt el a személyi számítógépekből (PC). A Gartner Dataquest piackutató cég közleményéből kiderül, hogy a júniusig leszállított PC-k száma egymilliárd 14 millió 217 ezer volt.
A hetvenes évek közepe óta elkészült PC-k háromnegyedét professzionális illetve munkahelyi terminálként használták, és csak minden negyedikből lett személyes vagy otthoni gép. A legtöbb PC-t a fejlett országokban helyezték üzembe.

Minden harmadik gép amerikai

Az USA az összes gép 38,8 százalékát, Európa közel 25 százalékot kapott, míg mindössze 11,7 százalék jutott az ázsiai-csendes óceáni régióba, a most leggyorsabban bővülő piacra.

Kialakításuk szerint a PC-k túlnyomó része asztali gép volt. Csak 16,4 százalékot képviseltek a noteszgépek, és 2,1 százalékot a PC szerverek, vagyis az az osztály, melyet az Intel eredetileg a chipgyártás támogatására tervezett alkalmazni. A szakértők azt várják, hogy a jövő számítógépgyártóinak az utóbbi két csoport hozhat nyereséget.

Öt év múlva duplázódik

Az egymilliárdos küszöböt a folyamatosan csökkenő forgalmat elkönyvelő számítástechnikai ipar áprilisban érte el. A Gartner piackutatói azonban már 2007-2008 tájára várják a kétmilliárdos határ átlépését. Az ágazat fellendülését a csökkenő árak és az internet terjedése mellett a bővülő kínai, latin-amerikai, kelet-európai és indiai piacok idézhetik elő.

"Valós ez az igény, hiszen a PC megsokszorozza a szellemi tőke erejét, felszabadítja a személyes képességeket, sikerhez segíti az egyént és profithoz a vállalatot" - idézte a CNet Martin Reynolds Gartner elemző egyik beszámolóját. A szakértő szerint a piac bővülésének az is feltétele, hogy a PC kisebb és a mostaninál is olcsóbb lesz, mialatt a teljesítménye és használhatósága tovább javul.

"Néha viszont a legkisebb számítógép is tolakodó lehet" - jegyezte meg Christine Riley, az Intel People and Practices kutatócsoportjának vezetője. A chipgyártó ezen részlegénél társadalomkutatók, formatervezők és antropológusok azt vizsgálják, milyen hatással vannak egymásra az emberek és a gépek.

Indiában nem szeretik

Például Indiában, a jövő PC-piacának egyik legnagyobb országában a számítógép és a képernyő nem trónol szabadon az asztal tetején. Az indiai felhasználók sokkal szigorúbb határvonalat kívánnak húzni a munka és az otthoni életük közé, mondta a kutató.

Mivel a PC az irodai felszerelés részének minősül, az indiaiak a lakóterületen kívül tartva kis kocsikra téve tolják a lakásban. Ezért ezen a piacon a kicsi, kevésbé tolakodó felépítésű PC elengedhetetlen, mondta Christine Riley. Mindenhol meg lehet figyelni, hogy az emberek használják, de egyre kevesebbet hivatkoznak a számítógépre. Ebből a szempontból a telefon már "átlátszó", hiszen senki nem mondja azt, hogy "megyek és használom a telefonkészülékemet".

A szélessáv vonzza a gépeket

A szélessávú hozzáférés ugyancsak segítheti a PC-eladásokat. Tanulmányokban mutatták ki, hogy az Egyesült Államokban a szélessávú internettel rendelkező felhasználók gyakrabban és többféle feladatra használják a gépeiket, mint a modemes eléréssel rendelkezők. Ezen kívül a broadband userek inkább tartják hasznos eszköznek a PC-t - mondta Riley.

A PC sikertörténete 1971-ben indult, amikor az Intel kifejlesztette az első mikroprocesszort. A legelső bárki számára hozzáférhető Personal Computer az Altair volt 1974-ben, benne az Intel 8080-as chipjével. Egyébként a PC-ipar hőskorának vezető ötösfogatából (Zenith, Apple Computer, Northgate, Zeos és Commodore) mára csak az Apple tevékenykedik ezen a területen.

Félmilliárd internetező

Az interneten elérhető oldalak száma az 1993-as 50 millióról 2001-re 350 millióra bővült. 2001 végén a Nielsen/NetRatings piackutató adatai szerint világszerte kereken félmilliárd ember fért hozzá az internethez.

Mire eladják a kétmilliárdodik PC-t, a gépek a számítógépgyártók reményei szerint sokat tanulnak a mostani helyzethez képest. "Ma még az emberek a számítógéppel a gép nyelvén kommunikálnak. Holnapra azonban azt akarjuk, hogy a számítógép az emberek nyelvén beszéljen" - mondta Pat Gelsinger, az Intel alelnöke és műszaki igazgatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?