Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Vége a pc-k kompatibilitásának?

2005.03.08. 12:15
A virtualizációnak köszönhetően egyszerre több operációs rendszer futtatható, egymástól függetlenül. Az AMD és az Intel alig pár hónap különbséggel vezeti be a technológiát termékeibe, de komoly eltérés lehet a két megoldás között.
Az AMD a hó végén bemutatja Pacifica elnevezésű virtualizációs technológiáját – írta meg a Cnet. A processzorba épített eljárásnak köszönhetően a későbbiekben nem jelent majd gondot egyszerre, egymástól függetlenül futtatni két operációs rendszert. A specifikációk bemutatása után a programozók nekiállhatnak fejleszteni a megfelelő szoftvereket.

Előnyök

Több operációs rendszert futtatni egyszerre igazán vidám dolog, a szerverek üzemeltetői már régóta felismerték ezt. Míg az egyik operációs rendszer nyugodtan fut, addig tőle függetlenül a másik is jól érzi magát, és nem kell egymásra várakozniuk, ugyanakkor nem is zavarodnak össze.

A processzorgyártók szerint elérkezett az ideje annak, hogy az otthoni gépeket is felvértezzék ezzel a tulajdonsággal. A jelek szerint a két nagy társaság, az AMD és az Intel is azon dolgozik, hogy idén szervergépet varázsoljon az egyszerű otthoni számítógépekből, legalábbis a rövidesen megjelenő kétmagos megoldás is szokatlan volt eddig, ebben a szegmensben.

A társaságok szerint az Athlonok és Pentiumok is profitálhatnak az eljárásból. Például: a virtualizációval könnyedén megoszthatnak egy irodai gépet, hivatali ügyintézésre, személyes használatra és rendszergazdai feladatokra. Vagy segítheti az otthoni gépek működését is, amikor ránk jön, hogy olyan jó lenne megosztva videót rögzíti és zombikat irtani.

Veszélyek

Ami bonyolítja a helyzetet, az a kompatibilitás. Az Intel ugyanis már bejelentette Vanderpool elnevezésű virtualizációs megoldását, mellyel valószínűleg már 2005 végén találkozhatunk a processzorokban. Az AMD azonban egyelőre nem kíván elárulni részleteket arról, hogy a Pacifica és a Vanderpool mennyiben lesznek hasonlóak egymáshoz. „Hó végén megjelenik a specifikáció, vitatkozni ráérünk utána is” – mondta el az AMD illetékese.

Ez a hozzáállás pedig aggasztja a programozókat. Ugyanakkor szakértők szerint „nehéz elképzelni, hogy az AMD annyira ostoba legyen, hogy a Vanderpoollal inkompatibilis rendszerrel lépjen a piacra”.

Ha a két társaság technológiája akár csak 95 százalékban is megegyezik egymással, akkor minden rendben lesz a programozók szerint. De ha ennél nagyobb a különbség, ha több a különböző utasítás, ha eltérő mechanizmusok jellemzik a két technológiát, akkor komoly bajban lesznek a programozók – vagy maguk a gyártók.

Dönteni kell

Ekkor ugyanis inkompatibilitás lép fel, a programozóknak pedig elvileg mindegyik rendszerre külön meg kellene írniuk a szoftvereket. Erre pedig kevésbé hajlandók, valószínűbb lenne tehát, hogy az egyik technológia elhalna, mindenesetre komoly problémákat okozna az eltérés.

Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy amikor a 64 bites utasításkészlet bevezetésén szorgoskodott a két gyártó, a Microsoft bejelentette: jobb ha összekapják magukat, mert a Windows csak az egyik változatot fogja támogatni. Talán az egyszerűbb megoldásnak, talán annak köszönhetően, hogy az AMD 64 bites x86 utasításkészlete két évvel korábban jelent meg, végül az Intel adta be a derekát, és vette át a vetélytárs technológiáját.

Az AMD illetékesei szerint a megoldásuk igenis különbözni fog a Vanderpooltól. „A Pacifica felépítése nagymértékben hasonlít az Intel technológiájához, de egyes szolgáltatásokkal gazdagabb környezetet igyekszünk teremteni a virtualizációhoz” – mondták el. Ugyanakkor ezekről a plusz funkciókról egyeztettek a szoftvergyártókkal, valószínű tehát, hogy legrosszabb esetben csak kihasználatlanok maradnak ezek a szolgáltatások. Ha tehát hasonlóak lesznek a rendszerek, a kompatibilitás hiányától nem kell tartani, csak a további gyorsulás elmaradásától.

Ugyanakkor a két különböző eljárás sem jelent feltétlenül tragédiát. Ott van például az SSE utasításkészlet, meg a 3DNow! technológia. Az egyiket az Intel, a másikat az AMD fejlesztette, a legújabb Athlon processzorokban pedig már mindkettő megtalálható. Ebben az esetben a párhuzamos fejlesztés további gyorsulást eredményezett.