Gusztáv
-4 °C
1 °C

Jön az előfizetős számítógép

2006.05.23. 11:10
Fejlődő országok lakosai olcsón juthatnak számítógéphez, ha percdíjat fizetnek a használat után. Magyarországon fix havidíjas számítógépek jelenhetnek meg.

A fejlődő országok aranybányának számítanak az informatikában, mivel hatalmas az igény a számítástechnikai eszközökre. Az aranyrögök kitermelése azonban korántsem egyszerű, mivel a potenciális vevők roppant alacsony keresetűek. A Microsoft ezért kitalálta, hogy új üzleti modellt vezet be: a FlexGo néven futó kezdeményezés lényege, hogy az ügyfél körülbelül fél áron hazaviheti a pécét, de utána percdíjat kell fizetnie a számítógépezésért.

Egyelőre nincsenek végleges árak, de a Cnet információi szerint egyórányi egérböködés 100-150 forintba kerül majd. Néhány száz órányi használat után a júzer megkapja a számítógépet, amelyet onnantól kezdve korlátozások nélkül használhat.

A végső ár attól függ, hogy a csomagban milyen szoftverek és hardverek vannak, illetve számít az adott országban bevett lízingelési gyakorlat is. A Microsoft egyelőre csak Brazíliában próbálta ki az új modellt, a következő hetekben azonban Oroszországra, Indiára, Kínára és Mexikóra is kiterjeszti.

Be nem induló változat

A Microsoft nem most lépett be a fejlődő piacokra: 2005 júliusától kapható a szegényebb országoknak szánt Windows XP Starter Edition, az ismert operációs rendszer lebutított változata. Az XP Starter Edition azoknak készült, akik korábban egyáltalán nem használtak számítógépet, de egyelőre nem kapkodnak utána az informatikára éhes tömegek, egy év alatt csupán százezren éltek a vásárlás lehetőségével.

Ezekben az országokban egyébként a Microsoft azt tapasztalta, hogy sokan a rendszeres fizetés hiánya miatt nem jutnak kedvezményesen lízingelhető számítógéphez, ugyanis nem tudnak minden hónapban egy adott összeget kifizetni. A FlexGo rendszerében nekik könnyebb lesz törleszteniük, mert a számítógép kikapcsolásával is spórolhatnak.

Bár a FlexGo lényege az alkalmankénti kifizetés, a Microsoft havi előfizetéses modell bevezetésén is gondolkozik, amelyet várhatóan Magyarországon is bevezet, Szlovénia, Vietnám, India és Brazília mellett.

Állítsátok meg a világot!

A FlexGo kezdeményezést a nagyobb processzorgyártók - AMD, Intel, Transmeta - olyan áramkörök kifejlesztésével támogatják, amelyekkel például nem fizetés esetén távolról lezárható a számítógép. Egyelőre semmit sem tudni arról, hogy más számítógépeken is bevezetnék-e ezt a megoldást, de ha igen, akkor a szoftverkalózok napjai meg vannak számlálva.