Sára, Márió
2 °C
6 °C

Piacon a 17 colos MacBook Pro

2006.04.24. 20:13
Hétfőn váratlanul bemutatta az Apple a MacBook Pro laptopcsalád legerősebb és egyben legnagyobb verzióját, így már inteles processzorral is kapható a 17 colos gép.

Az Apple ma bemutatta legerősebb laptopcsaládjának, a MacBook Prónak legújabb verzióját, a 17 colos modellt. Az új gépben ugyanúgy az Intel kétmagos Core Duo található, mint a januárban bemutatott kisebb modellben, csak itt már 2,16 gigahertz a processzor órajele, szemben a korábbi két gigahertzcel. Az új gép a G4-es processzorral szerelt elődjéhez képest ötször gyorsabb az Apple szerint, de tesztjeink szerint legalább négyszeres gyorsulással érdemes számolni.

Nagyobb kijelző

#alt# Az újdonság leglátványosabb extrája a 17 colos, 16:9-es kijelző, a korábbi modell lcd-panelje 15 colos volt. Ezzel nőtt a felbontás is, így a korábbi 1440x900-as részletesség helyett már 1680x1050 pixel áll a felhasználók rendelkezésére.

A csúcsmodellben az erősebbik 15 colos verzióhoz képest húsz gigabájttal nagyobb vincsesztert, a hagyományos helyett kétrétegű, kétszer olyan gyors dvd-írót, két usb-kimenet helyett hármat, és pluszban még egy FireWire 800-as kaput találhatunk, ez utóbbinak főleg az Apple régi felhasználók örülnek majd.

A 17 colos MacBook Pro alapára 2800 dollár, ami azt jelenti, hogy Magyarországon 800 ezer forint körül lehet majd megkapni az Apple legerősebb laptopját.

Olcsóbb, mint a 15-ös

A gép árazása meglehetősen érdekes, hiszen ha a 15 colos verziót 2,16 gigahertzes processzorral és 120 gigabájtos merevlemezzel kérik a felhasználók, akkor 2900 dollárt kell fizetniük, így az Apple nemhogy ingyen adja a 17 colos kijelzőt, hanem még 100 dollárral olcsóbban, mint 15 colos társát.

A felhasználók természetesen továbbra is az iBookok új generációját várják, hiszen ez a laptopcsalád jóval megfizethetőbb, mint a MacBook Pro, egyelőre azonban csak a korábbi, jóval lassabb G4-es processzorral lehet kapni az iBookokat. A hírek szerint rövidesen ennek a modellnek is megérkezik az inteles verziója, ma azonban nem esett szó ezekről a számítógépekről.

A befektetőket nem rázta meg a bejelentés, az Apple papírjai hétfőn ugyanúgy gyengülnek, mint az elmúlt pár hétben folyamatosan. Ugyanakkor még mindig jóval többet kell fizetni egy részvényért, mint március végén, vagy április idején, az általunk is tesztelt BootCamp bemutatása előtti időkben. Amikor az Apple elérhetővé tette a Windows futtatását segítő programcsomagot, egy nap alatt 15 százalékot erősödtek a részvények.