Merész újévi VR-horoszkóp

2002.01.18. 18:48
Háromdimenziós tévé 2012-ben, mesterséges máj és tüdő 2015-ben, orgazmatron 2017-ben, felsőbbrendű robotok 2030-ban - meghökkentő, de nem viccnek szánt technológiai prognózissal rukkolt elő a British Telecom kutató-fejlesztő leányvállalata, a BT Exact Technologies. A társaság tíz évvel ezelőtti jóslatai meglehetősen pontosnak bizonyultak.
2010-re a világ legjobban fizetett filmszínésze, popsztárja és topmodellje egyaránt szintetikus celeb-bot lesz - állítja Ian Pearson, vezető brit futurológus. A tévéarcok negyedét addigra szintén számítógép rajzolja majd, mert a mesterséges hírességek nyolc éven belül élethűbbé, olcsóbbá és szórakoztatóbbá válnak a hús-vér szereplőknél.

A számítógépes intelligencia 2006-ra képessé válik a nyelvvizsga letételére, 2013-ban diplomát szerez, 2015-ben ledoktorál, az első Nobel-díját 2018-ban szerzi meg. 2015-re a gépek humán szintű kreativitást mutatnak, 2017-ben pedig lekörözik megalkotójukat, egyszerűen intelligensebbek lesznek az embernél.

Orgazmatron, inplantátumok

Ami az embert illeti, új szabadidős tevékenységek jelennek meg: 2005-ben a neten járunk színházba, és hódít a zorbing, vagyis a felfújt labdában repülőgépből ugrálás. A háztartási eszközök 2005-re hangvezéreltté válnak, a speciális szemüveg nélkül is háromdimenziós televízió 2012-ben kerül piacra. Az elektronikus szavazást 2007-ben, az elektronikus népszavazást 2010-ben vezetik be, a Woody Allen által 1973-ban megálmodott fullextrás szexuális segédeszköz, az orgazmatron pedig 2012-ben válik valóságossá.

A bébidizájn 2005-re általánossá válik, 2010-ben elkészül a természetessel egyenértékű mesterséges szív, 2015-ben a mesterséges máj és tüdő, 2020-ra az átlagéletkor eléri a száz évet. Ugyanebben az évben elektronikus memóriarásegítő inplantátummal indulunk a gépek után, a mesterséges emberi agy legkorábban 2035-ben várható.

2020-ban az elektronikus létformák alapvető jogokat harcolnak ki maguknak, és 2030-ra a robotok fizikailag és mentálisan is felsőbbrendűek lesznek az embernél. A játékbabák a felnőttek fejére nőnek: a Barbie-szerűségek például virtuális társadalmi életet élnek a neten, és ha kapnak pénzt a gazdájukról, lelkesen látogatják majd az online áruházakat is a legújabb kiegészítők után kutatva.

Nostradamus korábban bevált

A BT Exact Technologies guruja nem szokott lódítani, 1993-as predikcióinak 85 százaléka teljesült a megadott határidőn belül: rendszámfelismerés 1996-ban, televízió a karórában 1997-ben, egyméteres átmérőjű lapos képernyők 1998-ban. A most kibocsátott ötszázas lista azonban tíz évnél jóval messzebb tekint, így a megmondóember fenntartja a műsorváltoztatás jogát.

Virtuális kaszkadőrök
Amerikai kutatók minden eddiginél élethűbb virtuális kaszkadőröket fejlesztettek ki: a számítógépanimált figurák tetszőleges sztár alakját vehetik fel, és olyan mutatványokra is képesek, amelyekre az ember filmtrükkel sem. A háromdimenziós figurák mozgását különféle, a gravitációt és egyéb erőhatásokat számoló kontrollerek vezérlik, minden mozgásfajtát - futás, ugrás, halálmegvető ajakbiggyesztés - másik. A szoftver újdonsága abban rejlik, hogy kombinálni tudja a kontrollereket, méghozzá tetszőleges mértékben, így minden eddiginél élethűbb hatást nyújt. A virtuális kaszkadőrök biomechanikus adatbázisában még olyan ösztönös mozgásformák is szerepelnek, mint a kezek arc elé rántása zuhanás közben. A szoftvert tesztelő hús-vér kaszkadőrök szerint a szakma napjai meg vannak számolva: ha ez a technológia olcsóbbá válik náluk, kiszorulhatnak a piacról.


  • Tippek
  • Biztosítás