Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Merész újévi VR-horoszkóp

2002.01.18. 18:48
Háromdimenziós tévé 2012-ben, mesterséges máj és tüdő 2015-ben, orgazmatron 2017-ben, felsőbbrendű robotok 2030-ban - meghökkentő, de nem viccnek szánt technológiai prognózissal rukkolt elő a British Telecom kutató-fejlesztő leányvállalata, a BT Exact Technologies. A társaság tíz évvel ezelőtti jóslatai meglehetősen pontosnak bizonyultak.
2010-re a világ legjobban fizetett filmszínésze, popsztárja és topmodellje egyaránt szintetikus celeb-bot lesz - állítja Ian Pearson, vezető brit futurológus. A tévéarcok negyedét addigra szintén számítógép rajzolja majd, mert a mesterséges hírességek nyolc éven belül élethűbbé, olcsóbbá és szórakoztatóbbá válnak a hús-vér szereplőknél.

A számítógépes intelligencia 2006-ra képessé válik a nyelvvizsga letételére, 2013-ban diplomát szerez, 2015-ben ledoktorál, az első Nobel-díját 2018-ban szerzi meg. 2015-re a gépek humán szintű kreativitást mutatnak, 2017-ben pedig lekörözik megalkotójukat, egyszerűen intelligensebbek lesznek az embernél.

Orgazmatron, inplantátumok

Ami az embert illeti, új szabadidős tevékenységek jelennek meg: 2005-ben a neten járunk színházba, és hódít a zorbing, vagyis a felfújt labdában repülőgépből ugrálás. A háztartási eszközök 2005-re hangvezéreltté válnak, a speciális szemüveg nélkül is háromdimenziós televízió 2012-ben kerül piacra. Az elektronikus szavazást 2007-ben, az elektronikus népszavazást 2010-ben vezetik be, a Woody Allen által 1973-ban megálmodott fullextrás szexuális segédeszköz, az orgazmatron pedig 2012-ben válik valóságossá.

A bébidizájn 2005-re általánossá válik, 2010-ben elkészül a természetessel egyenértékű mesterséges szív, 2015-ben a mesterséges máj és tüdő, 2020-ra az átlagéletkor eléri a száz évet. Ugyanebben az évben elektronikus memóriarásegítő inplantátummal indulunk a gépek után, a mesterséges emberi agy legkorábban 2035-ben várható.

2020-ban az elektronikus létformák alapvető jogokat harcolnak ki maguknak, és 2030-ra a robotok fizikailag és mentálisan is felsőbbrendűek lesznek az embernél. A játékbabák a felnőttek fejére nőnek: a Barbie-szerűségek például virtuális társadalmi életet élnek a neten, és ha kapnak pénzt a gazdájukról, lelkesen látogatják majd az online áruházakat is a legújabb kiegészítők után kutatva.

Nostradamus korábban bevált

A BT Exact Technologies guruja nem szokott lódítani, 1993-as predikcióinak 85 százaléka teljesült a megadott határidőn belül: rendszámfelismerés 1996-ban, televízió a karórában 1997-ben, egyméteres átmérőjű lapos képernyők 1998-ban. A most kibocsátott ötszázas lista azonban tíz évnél jóval messzebb tekint, így a megmondóember fenntartja a műsorváltoztatás jogát.

Virtuális kaszkadőrök
Amerikai kutatók minden eddiginél élethűbb virtuális kaszkadőröket fejlesztettek ki: a számítógépanimált figurák tetszőleges sztár alakját vehetik fel, és olyan mutatványokra is képesek, amelyekre az ember filmtrükkel sem. A háromdimenziós figurák mozgását különféle, a gravitációt és egyéb erőhatásokat számoló kontrollerek vezérlik, minden mozgásfajtát - futás, ugrás, halálmegvető ajakbiggyesztés - másik. A szoftver újdonsága abban rejlik, hogy kombinálni tudja a kontrollereket, méghozzá tetszőleges mértékben, így minden eddiginél élethűbb hatást nyújt. A virtuális kaszkadőrök biomechanikus adatbázisában még olyan ösztönös mozgásformák is szerepelnek, mint a kezek arc elé rántása zuhanás közben. A szoftvert tesztelő hús-vér kaszkadőrök szerint a szakma napjai meg vannak számolva: ha ez a technológia olcsóbbá válik náluk, kiszorulhatnak a piacról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?