Árpád
-2 °C
4 °C

Hétfőn érkezik a Pentium 4

2000.11.16. 17:27
Az Intel hétfőn mutatja be a Pentium 4-est, amely már probléma nélkül kiszolgálja majd az olyan teljesítményigényes feladatokat, mint a beszédfelismerés. A számítógépgyártók lelkesedését azonban hűti a chipgyártó Rambus-memóriához való ragaszkodása.
Római-arab ellentét
Bármilyen meglepő is legyen, a Pentium 4 a Pentium III-at követi, és nagyobb lépés előre, mint a római számrendszerről az arabra való áttérés. A hétfőn bemutatásra kerülő processzor 1,4-1,5 GHz-es órajel-frekvenciájával azonnal a leggyorsabb lesz a piacon, de hogy ez ne legyen elég jövő ilyenkor két gigahertzig gyorsítják az új Pentiumot.

Érteni a szóból

Felmenőjét ezen kívül egyéb módokon is jól beelőzi a Pentium 4. A chipbe ugyanis áttörésnek számító technológiai újításokat építettek. Az egyik ezek közül a Rapid Execution Engine, amelynek köszönhetően a logikai egység kétszer olyan gyorsan pörög, mint a processzor összességében. Egy másik a chipre épített rendszerbusz, amely háromszor gyorsabb, mint a Pentium III-nál.

Az austini központ megfogalmazása szerint a Pentium 4 úgy vágja majd a tartalomszórt képet és hangot, mint kés a főtt krumplit, és nem okoz majd neki nehézlégzést és verejtékezést a beszédfelismerés.

Rossz memória

A Dell, a Compaq, az IBM, a Hewlett-Packard mind jelezték, hogy már építenék is az új processzorokat gépeikbe. Belső források szerint azonban mérsékelt a lelkesedés.

A borongás fő oka, hogy a Pentium 4 legalább fél évig csak a Rambus-féle RDRAM memóriás chipsettel lesz elérhető, amely korántsem olyan jó, mint amilyen drága. A gépgyárak jobban örültek volna, ha azonnal választhatnak DDR (Double Data Rate) memóriás chipsetet. Erre azonban csak a rivális AMD Athlonjával lesz lehetőség, amely nem különben technológiai áttörésekkel zsúfolt processzor, 1,2 GHz-es órajellel.

Az Intel közölte, hogy a gőzerővel készülő Brookdale kódnevű chipsetet, most kicsit átdolgozzák, hogy a DDR-memóriával is kompatibilis legyen. A Brookdale azonban jövő őszig nem készül el. Így takarékos vásárlók csak a többi chipset-gyártóban - például a Via Technologiesben - bízhat, akik azt igérik, ennél hamarabb is elkészül az áhított lapkakészlet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?