Tekla
8 °C
20 °C

Hétfőn érkezik a Pentium 4

2000.11.16. 17:27
Az Intel hétfőn mutatja be a Pentium 4-est, amely már probléma nélkül kiszolgálja majd az olyan teljesítményigényes feladatokat, mint a beszédfelismerés. A számítógépgyártók lelkesedését azonban hűti a chipgyártó Rambus-memóriához való ragaszkodása.
Római-arab ellentét
Bármilyen meglepő is legyen, a Pentium 4 a Pentium III-at követi, és nagyobb lépés előre, mint a római számrendszerről az arabra való áttérés. A hétfőn bemutatásra kerülő processzor 1,4-1,5 GHz-es órajel-frekvenciájával azonnal a leggyorsabb lesz a piacon, de hogy ez ne legyen elég jövő ilyenkor két gigahertzig gyorsítják az új Pentiumot.

Érteni a szóból

Felmenőjét ezen kívül egyéb módokon is jól beelőzi a Pentium 4. A chipbe ugyanis áttörésnek számító technológiai újításokat építettek. Az egyik ezek közül a Rapid Execution Engine, amelynek köszönhetően a logikai egység kétszer olyan gyorsan pörög, mint a processzor összességében. Egy másik a chipre épített rendszerbusz, amely háromszor gyorsabb, mint a Pentium III-nál.

Az austini központ megfogalmazása szerint a Pentium 4 úgy vágja majd a tartalomszórt képet és hangot, mint kés a főtt krumplit, és nem okoz majd neki nehézlégzést és verejtékezést a beszédfelismerés.

Rossz memória

A Dell, a Compaq, az IBM, a Hewlett-Packard mind jelezték, hogy már építenék is az új processzorokat gépeikbe. Belső források szerint azonban mérsékelt a lelkesedés.

A borongás fő oka, hogy a Pentium 4 legalább fél évig csak a Rambus-féle RDRAM memóriás chipsettel lesz elérhető, amely korántsem olyan jó, mint amilyen drága. A gépgyárak jobban örültek volna, ha azonnal választhatnak DDR (Double Data Rate) memóriás chipsetet. Erre azonban csak a rivális AMD Athlonjával lesz lehetőség, amely nem különben technológiai áttörésekkel zsúfolt processzor, 1,2 GHz-es órajellel.

Az Intel közölte, hogy a gőzerővel készülő Brookdale kódnevű chipsetet, most kicsit átdolgozzák, hogy a DDR-memóriával is kompatibilis legyen. A Brookdale azonban jövő őszig nem készül el. Így takarékos vásárlók csak a többi chipset-gyártóban - például a Via Technologiesben - bízhat, akik azt igérik, ennél hamarabb is elkészül az áhított lapkakészlet.