Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Áprilisban itt a kétmagos Pentium

2005.04.12. 11:55
Az Intel valószínűleg még ebben a hónapban bemutatja kétmagos processzorait, csak hogy megelőzze riválisát, az AMD-t. A két társaság egyre korábbra hozza a bemutató időpontját, de kérdéses, hogy képesek lesznek-e kielégíteni a piaci igényeket.
A Tajvanon is megrendezett Intel Developer Forumon jelentette be Abhi Talwalkar, az Intel egyik vezetője, hogy cége megkezdte a kétmagos csipek szállítását, a hozzájuk tartozó csipszetekkel együtt, így azok rövidesen megérkezhetnek a vásárlókhoz. Ismerve az Intel útitervét, ez a közlemény nem jelenthet mást, mint hogy a 800-as széria már áprilisban a boltokba kerül - írta meg a Cnet. Ezt az elképzelést erősíti a texasi Round Rock bejelentése is, miszerint az elkövetkezendő hetekben megkezdik a kétmagos munkaállomás forgalmazását.

Licitálnak

Az Intel bejelentése persze nem előzmény nélküli: az AMD a napokban közölte, hogy saját kétmagos megoldása, a munkaállomásokba és szerverekbe szánt új Opteron április 21-vel a boltokba kerül. Mivel az Intel sem az otthoni gépekbe szánt Pentiumot, hanem annak Extreme Edition változatát dobja piacra, látható, hogy megindult a verseny a szerverállomásokért.

A tét nem csupán a pénz, vagy a piaci részesedés, sőt, legkevésbé az, hiszen a megjelenés után várhatóan még hónapokig alig lehet majd kapni az új termékeket. Ráadásul a szerverek és munkaállomások gyártói hónapokig tesztelik az új termékeket, így nem érdemes arra számítani, hogy április végén már bármelyik kereskedésben ott sorakoznak a kétmagosak - főleg nem Magyarországon. Az Intel a piac közel 85 százalékát birtokolja, az AMD alig 15-öt, ennek ellenére, vagy talán éppen ezért komoly harc folyik a két vállalat között. Az elsőségnek pedig van egy fontos marketingüzenete: hogy melyik cég dobja először piacra a világ első kétmagos x86-os processzorát.

Ismétli önmagát

A mostani helyzet kísértetiesen emlékeztet a 2000-es eseményekre, amikor is az egy gigahertzes álomhatár elérése volt a cél. Mindkét cég altatta a másikat, a megjelenés időpontjának év közepét jelölték meg. Aztán az Intel módosított tervein: bejelentette, hogy márciusban eléri az álomhatárt, ekkor pedig elszabadult a pokol. Az AMD is átszervezte útitervét, majd egymás alá licitáltak a gyártók. Végül alig két nap különbséggel jelentek meg a gigahertzes gépek, hogy melyik cég volt a befutó, mára már senki sem emlékszik.

Az Intel új büszkesége, a kétmagos Extreme Edition P4-es már 3,2 gigahertzen fut, ez azonban kevesebb, mint a jelenlegi csúcsmodell, a 3,8-as frekvenciája. Az új csip 800 megahertzes rendszerbuszt használ, mindegyik mag egy megabájt gyorsítótárat kapott, míg a jelenleg futó egymagosok két megával gazdálkodnak. Ennek ellenére az Intel szerint a Smithfield gyorsabb lesz a jelenlegi processzoroknál. Ennek némiképp ellent mondanak az interneten fellelhető tesztek. Ezekből kiderül, hogy bár a kétmagos processzorok renderelés vagy tömörítés esetén 40-80 százalékkal gyorsabbak hagyományos társaiknál, játékok alatt azonban nincs érezhető sebességnövekedés.

Az elsőként megjelenő kétmagos Intel támogatja a HyperThreading technológiát, ennek köszönhetően mindkét mag két további logikai magot tartalmaz, az új Smithfield tehát egyszerre négy logikai szálat képes kezelni, ami több alkalmazás párhuzamos futtatása esetén további gyorsulást eredményezhet. A lebutított, HT nélküli kétmagos megjelenésére még várni kell egy kicsit, de valamikor a első félév vége felé boltokba kerül ez a változat is.