Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Perifériák: lejárt a PC ideje?

2001.05.28. 18:14
A billentyűzet és az egér alkalmazása forradalmasította a számítógép és a felhasználó kapcsolatát. A szakértő szerint azonban a jövőben összeolvad az egér, a billentyűzet, és a monitor. Mit több, ez a folyamat idén ősszel elkezdődhet.
Az ember kezdetben vadászott és szánkózott, és mindenféle olyan dolgot művelt a kezeivel, ami nem hasonlít a számítógéphasználatra. Igaz, hogy a kezdeti pattintott kő, amit egymás arcának beverésére használtak, már erősen hasonlított a jelenlegi színes Macintoshok pogácsa egereire - a perifériák inkább fejlődnek az emberi végtagokhoz, mint fordítva.

A mobil konvergencia
A 60'-as évek elején a billentyűzet bevezetése a számítástechnikában maga volt a forradalom: az egész szobás Mark1, ENIAC, és UNIVAC számítógépekkel lyukkártyákkal lehetett kommunikálni. (A lyukkártya persze a billentyűzetek megjelenése után még sokáig egyet jelentett a számítástechnikával.) Az első grafikus felhasználói felület 1973-ban izzott fel a Xerox Palo Altói kutatóintézetének szuperszámítógépén. Az első egérrel és grafikus felülettel rendelkező Macintoshok tizenegy évvel később kerültek a boltok polcaira.

Douglas Engelbart 1963-as találmánya, az egér így vált a számítógépek alapvető tartozékává. A Macintosh után már nem következett radikális változás: az elmúlt évtized a PC perifériáinak finomodásával telt. Megjelentek az optikai, és vezeték nélküli egerek. Az LCD monitorok könnyebbek és energiatakarékosabbak lettek.

Összetartás

Ugyanakkor új kihívások elé állítják az ipart az új eszközök: a mobil telefonok, a kéziszámítógépek, és a kettejük konvergenciájából létrejövő telefonálásra és minden másra alkalmas okos telefonok. Ismert dolog, hogy a nehéz fizikai munka miatt kiterjedt felületű ujjakat megoldhatatlan feladat elé állítja a miniatűr mobil billentyűzet (a munkásosztály kisemmizése a mobil számítástechnikából), akárcsak azokat, akiknek fóbiájuk van a pirinyó billentyűzeten való piszmogástól (jómagam). Az egyetlen kiút a kevéssé üzembiztos érintő cerka - amelynek hátránya, hogy kézírás-felismerés még nem az, ami lehetne, illetve hogy a billentyűzettel tízszer gyorsabban megy az adatbevitel.

Tapilap prototípus
Terry Winograd, a Stanford egyetem professzora úgy véli, hogy a billentyűzet hosszú ideig velünk marad. "Az ember rendkívül sok mindent művelhet tíz ujjal. A tíz ujjas gépelés nagyobb sávszélességű adatközlést biztosít, mint bármi más - gondoljunk a zenére. A billentyűzet így nem fog eltűnni, csak azokból a feladatkörökből, amelyekben eddig sem volt optimális." - mondta Winograd a Scientific Americannek.

Winograd szerint a perifériák jövője, akárcsak a mobil eszközöknél, a konvergencia. Az egér beleolvad a billentyűzetbe: a kettő helyét egy érzékeny lap veszi át, amelyen érintéssel lehet gépelni és a kurzort mozgatni . A tapilapnak már léteznek működő prototípusai - az ígéretek szerint az új generációs billentyűzet első példányai idén ősszel jelennek meg a piacon.

Még több összetartás

Winograd jóslata szerint a távolabbi jövőben az egybeolvadt billentyűzethez és egérhez csatlakozik a képernyő is: az új monitorok könnyűek lesznek, és vékonyak, mint a papír. A tapilap így egyben monitor is lesz.

Ilyen közeli lenne a vég a jelenleg ismert PC számára? Terry Winograd meggyőződése szerint a jelenlegi PC-konfiguráció ki fog halni. "Úgy vélem, hogy ezután is lesznek olyan alkalmak, amikor valaki le akar ülni, és lehetőleg a legoptimálisabb teljesítményt szeretné elérni a perifériákon. Nem mondom, hogy a jelenleg használt billentyűzetek és monitorok optimálisak, de a dolog konfigurációjában nagyon hasonlítani fog a jelenleg ismerthez. Vannak olyan feladatok, amelyekhez rendkívül magas szinten alkalmazkodnak a jelenlegi munkaállomások, és ezek helyett valószínűleg nem fognak jobb konfigurációt találni."