Mátyás
-6 °C
1 °C

Időt jósol a kenyérpirító

2001.04.23. 15:13
Hétfő reggel 7:30. Londoni kertvárosi házában Mr Smith leül a konyhaasztalhoz, felesége teát főz, a kenyérpirító pedig két aranybarna kenyeret lő a levegőbe. Mr Smith az egyik kenyeret megszemlélve bosszúsan felkiált: "A fenébe, ma is esni fog!"
Mr Smith nem rendelkezik paranormális képességekkel, kenyérpirítója azonban igen. Az internetkapcsolattal felszerelt készülék minden reggel megnézi a weben, hogy milyen idő várható, majd egyszerű sablonok segítségével rápirítja a kenyérre a napocskát vagy a kis felhőt. Az Aigner-kenyérpirító nem egy őrült science-fiction szerző agyában született meg, működő prototípusát a londoni Brunel Egyetem harmadéves terméktervező szakos diákja, Robin Southgate fejleszti.

A régi teletype terminálok monitor helyett egy papírtekercsre írták ki a felhasználó parancsait illetve azok eredményét. Hasonlóan működik az internetes kenyérpirító is, ahol papír vagy monitor helyett a pirítoson jelenik meg az információ. Noha az információ mennyisége egyelőre ugyancsak limitált (három sablonból lehet választani), a kenyér tökéletesen környezetbarát anyag, melyet ráadásul a felhasználó táplálkozás útján rögtön újrahasznosít. Próbálnánk ugyanezt a reggeli újsággal!

A napocska megjelenítését először sablonnal próbálta megoldani az ifjú tervező, az éghetetlen és nem mérgező PTFE műanyag fóliára festett szimbólumokat egy léptetőmotor helyezné a pirítós elé. Ez a megoldás azonban túlságosan körülményesnek bizonyult, mivel drága, helyigényes, és nem túl tartós. Robin ezért visszatért a hagyományos kenyérpirító technológiához, vagyis krómnikkel drótok égetik a kenyérre az információt. Az első prototípus három krómnikkel drótból hajlított sablont használ, felhőcskét, napocskát és félárnyékot, a pirító az internetről kapott információk birtokában a megfelelő sablonnal égeti meg a kenyeret.

Az időjárási információt egy kifejezetten kenyérpirítók számára készített weboldalról kéri le a készülék, melyre a beleépített modem segítségével csatlakozik. A szerver egyetlen bájtnyi információt ad át a pirítónak: azt, hogy melyik sablont használja.

Robin már a kenyérpirító kettes számú prototípusán dolgozik, amely egy 9x3 pontból álló mátrixszal egy mátrixnyomtatóhoz hasonlóan bármilyen ábrát vagy szöveget képes a kenyérre égetni. A kenyeret 3 soronként emelné feljebb a pirító, így összesen 9x9 pontnyi információ égethető rá. Ennyi helyen már elfér néhány szám, betű, vagy egy egyszerűbb ábra is, így nagyobb pirítósfogyasztás esetén egy családi reggelire már SMS-t is lehet küldeni, részvényárfolyamokat, sőt akár reklámokat is. A kenyérpirító egyes számú prototípusával május 11-ig kell elkészülnie Robinnak, hogy június 11-én kiállíthassák a készüléket a terméktervező évfolyam többi produktumával együtt.