Benedek
-5 °C
5 °C

Egypixeles kamera Texasból

2006.10.04. 11:00
A texasi Rice Egyetem kutatói a megapixelek további sokszorozása helyett új technikával kísérleteznek: találmányuk lényege, hogy egy fénypontot rögzítenek, de azt sokszor.

Manapság az a nagyobb jani, akinek a lehető legtöbb megapixel van a fényképezőgépében, ezért a janik körében legalábbis visszatetszést kelthet a texasi Rice Egyetem kutatóinak találmánya, az egypixeles kamera, amely feltalálói szerint olcsóbban előállítható, mint a most elterjedt, átlagosan 2-5 megapixeles gépek, írta az Engadget..


Seitz 6x17: 160 megás monstrum
Egy hagyományos, egy megapixeles kamera úgy működik, hogy minden egyes felvételhez egymillió fénypontot rögzít és alakít pixellé, vagyis képponttá a digitális felvételen. A Rice Egyetem kísérleti kamerája ezzel szemben csak egyetlen képpontot rögzít, igaz, azt több ezerszer, gyorsan egymás után. Az így összegyűjtött pixelhalmazt újonnan kidolgozott matematikai algoritmusokkal rendezik nagy felbontású képpé, amely minőségét tekintve állítólag egyenértékű az egy megapixeles kamerák által készített felvételekkel.

Az új gép egy fényérzékeny diódát és egy digitális mikrotükör-rendszert (dmd) használ a képalkotáshoz. A módszert főleg digitális televíziókban és projektorokban használják a digitális információ fénnyé alakítására. A dmd-re vetülő fényt miniatűr tükrök ezrei vetítik a fotodiódára, és a rendszer minden egyes fénymintához új pixelértéket rendel.

Az egypixeles kamera elterjedésére még biztos várni kell: a Rice Egyetem kutatói egyelőre öt perc alatt tudnak előállítani egyetlen képet, és azt is csak mozdulatlan tárgyról.

Futottak még

A nem hivatalos pixelrekordot egy egyedi készítésű, egyetlen példányban elkészült gép, a Fermilab Dark Energy Camerája tartja 500 megapixellel: a gép egy Chilében működő teleszkóphoz erősítve vizsgálja az univerzum sötét energiáit. Kis csalással második a svájci Seitz Roundshot D3-ja, amely 360 fokos körpanorámaképeket készít akár 460 megapixeles felbontásban.

A Seitz gyárt emellett egy 160 megapixeles tankot is: a 6x17-es formátumú képeket készítő gép közel 1 gigabájtos méretű fotókat állít elő, legnagyobb zársebessége 1/20 000 másodperc, érzékenysége 500-tól 10 000 ISO-ig állítható. A gép stúdióváltozata 27 000, a mobil verzió 29 000 euróba kerül.