Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Teleszkópos pixelek változtathatják meg az lcd-gyártást

2008.07.21. 16:55
A Microsoft és a University of Washington kutatói olyan technológiát fejlesztettek ki, ami forradalmasíthatja az lcd-kijelzők gyártását.

Az lcd-monitorok jellemzően a háttérvilágítás 5-10 százalékát engedik csak át a képernyő előtt ülő felhasználó felé, és bár sokkal energiatakarékosabbak, mint a régi katódsugárcsöves kijelzők, még lenne hová csökkenteni a fogyasztásukat: egy laptop fogyasztásának nagyjából egyharmadát a képernyő viszi el. A két problémára egyszerre kínál megoldás egy új technológia, aminek az elvét a Nature Photonics szakfolyóiratban publikáltak amerikai kutatók. A prototípus a háttérvilágítás 36 százalékát használja fel, de a mérnökök becslése szerint ez 50 fölé is tornászható a technológia finomításával

Az új mechanizmus az optikai teleszkópoktól kölcsönzi a működésének alapelvét, a nevét is erről kapta: teleszkopikus pixel. A képernyő minden egyes képpontjához tartozik két tükör, amiből az egyik elektromosság hatására képes változtatni a formáját. Alapállapotban a két tükör párhuzamos, és így visszatükrözik a beérkező fényt annak forrásához. Ha azonban bekapcsolják a tükörpárhoz tartozó pixelt, az egyik tükröt a rákapcsolt elektromos jel deformálja, és a fény kijut a monitor felületére.

A tükrök szerepét apró alumínium lapok játsszák, amiket fotolitográfiás eljárással visznek fel egy üveglap felületére. A technológia nem drágább a mostani lcd-gyártó technológiánál, és a jelenlegi gyártósorokon sem igényel nagyobb átalakításokat. Egy átlagos laptopnál csak a háttérvilágítás hatékonyabb felhasználása háromnegyed órával hosszabbítja meg a lemerülésig tartó időt, ráadásul a válaszidő is 1 milliszekundum alá szorítható a most szokásos 2-10 ms-ről. Az egyetlen probléma a kontraszt, amiből egyelőre 20:1 arányt sikerült felmutatni, bár elméletben ez akár 800:1-ig is növelhető (az olcsó lcd-monitorok ma 4-500:1 körüli értékeket produkálnak).