Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Plazmatévé lesz a MÁV vonatjain

2004.07.09. 11:04
Az októberben induló e-kocsikon az utasok filmeket nézhetnek, vagy fülhallgatóval zenét és rádiót hallgathatnak. A vizsgára készülő diákok és a munkalkoholisták faxolhatnak, fénymásolhatnak, és kényelmesen használhatják laptopjaikat. A MÁV szerint a megoldás világszerte egyedülálló.
Az Index információi szerint a közeljövőben meglepően modern kényelmi szolgáltatások jelennek meg a magyar vasúti kocsikban. A rendszeresen pénzügyi gondokkal küzdő és teljes vasúti reformra készülő MÁV elhatározta, hogy néhány frekventált vonalon lehetőséget biztosít a munkavégzésre és szórakozásra: a szerencsés utasok plazmatévén nézhetnek filmeket, zenét hallgathatnak, és kényelmesen dolgozhatnak.

A zenehallgatás nem zavarja majd a többi utast, ugyanis csak fülhallgatóval lehet igénybe venni, a plazmatévézésről és egyéb részletekől azonban egyelőre nem árult el többet a MÁV sajtóosztálya. Az utasok egy adott értékhatárig faxolhatnak és fénymásolhatnak is, és kényelmesen használhatják laptopjukat. Egyelőre nem tudni, hogy internet lesz-e a kocsikban.

Nem olcsó

A másodosztályon utazók valószínűleg nem számíthatnak ilyen extrákra, mivel az új informatikai szolgáltatásokat csak a különleges kialakítású, úgynevezett e-kocsikban lehet igénybe venni, várhatóan októbertől.

A MÁV sajtóosztálya az Indexnek elmondta: az első e-kocsit egy balesetes InterCity szerelvényből hozzák létre, és egyetlen ilyen szerelvény kialakítása és üzembe helyezése körülbelül kétszázmillió forintba kerül. A MÁV fejlesztését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium is támogatta, és a vállalat számos nagy magyarországi céggel folytat tárgyalásokat a szponzorálás lehetőségéről.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mely vonalakon, miként és mennyi pénzért lehet igénybe venni az új szolgáltatásokat.

Az internetelérés megnövelheti a vasutak forgalmát
Egy brit közvélemény-kutatás szerint az üzletemberek több mint hetven százaléka szívesen utazna repülőgép vagy autó helyett vonattal, ha menet közben hozzáférhetne az internethez. A magyaroknál kétségtelenül jobban kereső brit üzletemberek utazásonként akár négy-ötezer forintot is fizetnének a rádiós internetelérésért. A felmérés szerint Nagy-Britanniában az üzletemberek fele visz magával laptopot, és a megkérdezettek nyolcvan százaléka utazás közben munkájával is foglalkozik, de szűkös lehetőségeik miatt általában csak telefonálnak, vagy valamilyen papírmunkát végeznek. Pedig ötvenkét százalékuk szerint wifi rádiós interneteléréssel ezt az időt hasznosabban is eltölthetnék.