Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Így múlik el a szupergépek dicsősége

2005.06.26. 09:55
A világ leggyorsabb számítógépét összegyűjtő listából kiderül, hogy az 500-ik helyezett is gyorsabb, mint az 1993-as lista összes részvevője együttvéve. A bajnok másodpercenként 137 ezer milliárd műveletet képes végrehajtani, de novemberre itt a kétszer gyorsabb utód.
Megépíteni a világ tíz leggyorsabb számítógépeinek egyikét komoly munka, de meglehetősen rövid ideig tartó presztízst jelent - írta a Cnet. Abból a nemrég megjelent listából, amely a világ ötszáz leggyorsabb számítógépét szedi sorba, kiderül, hogy a 10 csúcsszámítógépből öt új belépő. Fél év alatt tehát lecserélődött az élmezőny fele.

Egy gép mind felett

Algebraszámítások elvégzésére kényszeríttették a gépeket, ezek alapján rangsorolták őket, az eredményt pedig teraflopsban adták meg, ami az ezermilliárd másodpercenkénti művelet kevésbé közérthető elnevezése.

A lista meglepő végeredménnyel szolgált: az ötszázas csapat leglassabb tagja egymaga hozza a ’93-as mezőny összteljesítményét. Az 1998 végén megjelent listán csak egy számítógép volt, melynek sebessége meghaladta az 1 teraflopsot, most mindegyik átlépi az álomhatárt. És a bajnok, az 65636 processzorából épített IBM Blue Gene/L gyorsabb, mint a 2001 novemberi lista összes szereplője együttvéve.

Újabb rekord várható

A társaságnak ráadásul sikerült még feljebb tornászni büszkesége sebességét, így 135,5 teraflops helyett most már 136,8 teraflopson hasít a Blue Gene/L, de ez még csak a kezdet. Dave Turek, az IBM igazgatóhelyettese szerint a novemberi listát már egy 270-280 teraflopsos rendszerrel vezeti majd az IBM.

A társaság számítógépeiből áll a lista több mint fele. Fél éve még csak 216 IBM-rendszer volt a TOP-500-ban, most már 259, de a cég reményei szerint ez a szám még tovább nő. A HP 131 rendszerrel képviseltette magát a listán, megfigyelhető viszont az Intel processzorok térnyerése: 254 rendszer Xeon processzort használt, míg a felsőkategóriás Itanium 79 gépben volt megtalálható (egyebek között az IBM is készít Intel gyártmányú processzorra épülő szuperszámítógépeket).

A lista élmezőnyében megjelent az AMD is, ráadásul kapásból előkelő helyen: a tizedik pozíciót sikerült megcsípnie, az ötezer darab 2 gigahertzes Opteron processzort összegyúró rendszer 15 teraflopsos eredményt tudott kiizzadni magából.