Piroska
-2 °C
5 °C

Pleo az új Aibo

2006.02.09. 11:30
A Furby szőrös robotállat fejlesztője szerint a Sony hiába gyilkolta meg Aibo robotkutyát, és állította, hogy már senki nem kíváncsi az elektronikus házi kedvencekre, attól a robotállatpiac továbbra is virágzik.

Caleb Chung bemutatta új fejlesztését, a Pleo nevű dinoszauruszt, ami érzékeli környezete történéseit, reagál az érintésre, képes az érzelemkifejezésre és jár, írja a Yahoo. A játékkutya méretű robot például szomorú lesz, ha sokáig nem foglalkoznak vele: lehajtja fejét és behúzza a farkát. Ezután ha megdörzsölik a hátát, a másfél kilós dínó felugrik, és újra életre kel.

Pleo 2006 karácsonyi ajándéka


Pleo

Chung, a robottechnológiai Ugobe vállalat alapítója a phoenixi Demo robotkonferencián bejelentette, véleménye szerint Pleo lesz 2006-ban a legnépszerűbb karácsonyi ajándék. A mesterséges intelligenciával rendelkező dínó, ami képes a tanulásra is, várhatóan 200 dollárért, vagyis 42 ezer forintnak megfelelő összegért kapható.

Furby egyetlen motorjával és mikroprocesszorával ellentétben Pleó nyolc processzorát 14 motor ellenőrzi, és 38 szenzorból kap jelet, amelyek alapján minden eddigi robotállatnál élethűbb. "Életet próbáltunk teremteni, és érzelmi kötődést szerettünk volna elérni" - mondta Chung.

Aibot kinyírták


Halott Aibo

Ha nem foglalkoznak vele eleget, Pleo depressziós lesz és katatón, de mégsem annyira, mint a Sony egykor nagy sikerű állata, Aibo. A kutya lett ugyanis a Sony átszervezésének első áldozata, és már nem él. Sem Aibót, sem humaniod haverját Qriót nem gyártja többé a vállalat. A japán multi 10 ezer alkalmazottjával együtt építette le a világ egyik legdrágább játékának számító elemes házőrzőt, mondván nem hoz elég pénzt a konyhára.

A Demo konferencián más cégek is bemutatták új, a technológiát és a szórakoztatást egyesítő termékeiket. Ilyen például a Blurb cég BookSmart könyvkészítő eszköze, amellyel fél óra alatt profi negyvenoldalas kiadvány készíthető.