Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Helyi hálózatból kapnak áramot a laptopok

2003.04.02. 11:47
A jövő laptopjai, internettelefonjai és kéziszámítógépei a helyi hálózatról kaphatják az áramot, miután az amerikai szabványügyi hivatal elfogadta az Ethernet hálózaton át történő áramszolgáltatás szabványát.
Régóta ismertek azok a kísérletek, amelyekben adattovábbításra próbálják felhasználni az elektromos áramot továbbító vezetékeket. A napokban tömegfogyasztásra érett korszakába lépett ennek "fordítottja", a helyi hálózatok Ethernet kábelein elektromos energiát továbbító technológia - írja a Financial Times. Az Egyesült Államok elektronikai és elektromos standardokról rendelkező intézete elfogadta az erre vonatkozó "IEEE 802.3af, power over Ethernet (PoE)", avagy "áram az adathálózatról" szabványát.

A szabvány alapján 15 watt teljesítményű áram keringhet a helyi hálókban. Ez elég egy vezeték nélküli csatlakozási pont üzemeltetéséhez, amihez 10 wattra van szükség, vagy egy IP-telefon telepítéséhez (5-8 watt), vagy egy PDA beléptetéséhez (kevesebb mint 5 watt), vagy egy laptop csatlakoztatásához, melynek körülbelül 15 watt a teljesítményigénye.

Mint Igal Rotemnek, az ethernetes áramszolgáltatás (PoE) megvalósításán dolgozó izraeli PowerDsnie vállalkozás ügyvezetőjének szavaiból kiderül, a technológia gyökerei a hagyományos telefóniában keresendők, minthogy ott is arról van szó, hogy az áram és a beszéd továbbítása egy vezetéken történik. A megoldás olyannyira megragadta a befektetők képzeletét, hogy az izraeli vállalkozás 30 millió dollárt tudott összeszedni másfél évvel ezelőtti megalakulásakor. Vevői olyan nagyágyúk, mint a francia Alcatel, a svéd Ericsson, a japán Fujitsu és NEC, az amerikai Lucent és Intel, a kanadai Nortel, a finn Nokia és a német Siemens.

Rotem elmondása szerint az ethernetes áramszolgáltatás terjedésének első számú mozgatója az IP-telefónia térhódítása, ugyanis az ilyen telefonok telepítését rendkívüli módon leegyszerűsíti, rugalmasabbá teszi, hogy nem kell konnektort keresni egy-egy újabb készülék elhelyezéséhez. A kommunikációs eszközök fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozó amerikai Avaya szakértői szerint olyan területeken, például nagy gyártócsarnokokban nélkülözhetetlen a PoE, amelyekben tradicionálisan hiányzik az irodákban megszokott elektromos hálózat. Ezekben igen könnyű lesz vezeték nélküli csatlakozást lehetővé tevő "bázisállomásokat" telepíteni a helyi hálózatokra.

A repülőterek, szállodák, előadótermek kameráit a PoE segítségével úgy lehet elhelyezni, illetve a távolból irányítani, hogy ehhez nem kell a közelben konnektornak lennie. A PoE technológia olyan hubokból - kapcsolóberendezésekből - áll, amelyek egy hálózatra terelik az adatok és az elektromos energia átvitelét. Ezek mindegyike hagyományos forrásból veszi az áramot, különbségük általában abban van, hogy hány darab kétféle kiszolgálást igénybe vevő eszköz működését támogatják.