Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az 'intelligens pohár' hívja a pincért

2002.04.06. 20:05
Japán kutatók italospoharak oldalfalát átlátszó, vezetőképes fóliával burkolták. A fólia úgy viselkedik, mint egy elektromos töltést tároló kondenzátor, ahol az ital a szigetelőréteg. A beépített chip regisztrálja az ital fogyását, és adott esetben önállóan jelez a felszolgálóknak.
A japán Mitsubishi konszern elektromos kutató és fejlesztő laboratóriumának (MERL) munkatársai kifejlesztettek egy olyan 'intelligens poharat', amely kiürült állapotban önmaga hívja a felszolgálókat. A vendégek italutánpótlását úgy sikerül garantálni, hogy az iGlassware poharak talpába mikrochipet és apró rádióadót építettek.

Az iGlassware rendszer a rádiófrekvenciás azonosításon (RFID) alapul. A rádiós adatátvitel során az adathordozó és az iró-olvasó egység lép egymással kapcsolatba. A pohár talpába épített mikrochip vékony rádiófrekvenciás mágnesekkel áll kapcsolatban.

A poharak oldalfalát átlátszó, vezetőképes fóliával burkolták. A fólia úgy viselkedik, mint egy kondenzátor, amelynél szigetelőréteggel elválasztott két vezetőképes felület elektromos töltést képes tárolni. A pohár esetében az ital viselkedik szigetelőanyagként, és a talp, illetve az oldalfalak felelnek meg a vezető lemezeknek.

Ha csökken az ital szintje, az oldalfal fóliájának kisebb felülete érintkezik a szigetelő folyadékkal. Ezzel csökken a pohár kapacitása, amit érzékel a mikrochip. Az asztallapba süllyesztett érzékelőkön keresztül a pohár kapacitását és a chip azonosítóját tartalmazó jeleket a központi egység folyamatosan veszi.

Minden pohár chipjét ugyanis a megbízható azonosításhoz digitális kóddal látják el, így a pincérek a megfelelő vendégnek tudnak újratölteni. Az átvitelre használt frekvenciák a feltalálók szerint a szívritmus-szabályzók működését sem zavarják.

Az újdonságról beszámoló New Scientist idézi Ronald Cole-t, a Delaware egyetem vendéglátás-menedzsment szakértőjét, aki szerint nagy szükség volna az iGlassware rendszerre. Tanulmányok mutatták ki, hogy a gyors italfelszolgálás és a vendég megelégedettsége között erős az összefüggés. Ha túl nagy az időkülönbség a rendelés és a poharak újratöltése között, romlik a teljes étkezés megítélése - mondta a szakértő.