Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Nyolcvan dvd egy érme felületén

2005.03.25. 15:53
A polisztirolmátrixba ágyazott 15 nanométeres hengeres képződmények tízezerszer vékonyabbak az emberi hajnál, egymástól való távolságuk pedig 48 nanométer. Az önrendező struktúra egy munkafázisban kialakítható.
A bayreuthi egyetem fizikai kémia tanszéke az amerikai Massachusetts egyetem kutatóival együttműködve rendkívüli adatsűrűséget lehetővé tevő, egyszerű polimerácsot fejlesztett ki.

Az új eljárás révén lehetővé válik a négyzetcentiméterenként 90 GB adat tárolására képes adathordozók előállítása. Ez annyit tesz, hogy mintegy 80 hagyományos DVD-lemez tartalma fér el az egyeurós érme felületénél nem nagyobb területen.

Két napig hevítik

Az adattárolási technológia a kétkomponensű műanyagok (diblokk-kopolimer) használatán alapul. A polisztirol és a poli(2-vinilpiridin) műanyagok nanométeres méretű szabályos struktúrát alakítanak ki. A polisztirolmátrixba ágyazott 15 nanométeres poli(2-vinilpiridin) hengerek 10 ezerszer vékonyabbak az emberi hajnál, egymástól való távolságuk pedig 48 nanométer.

A speciális struktúra előállítása érdekében a diblokk-kopolimer illetve 4 nanométeres speciális (mágneses vagy fluoreszkáló) részecskék keverékét hordozóanyagra viszik, és két napon keresztül 170 fokon tartják. Az ennek során végbemenő önrendező folyamatban a nanorészecskék megtöltik a hengereket, miközben utóbbiak hosszanti tengelyükkel a hordozó felületre merőlegesen rendeződnek.

Egybefüggő ármádia

Elektronmikroszkópos és röntgenvizsgálatok igazolják, hogy a parányi hengerek ólomkatonák seregeként, szabályos elrendezésben sorakoznak, akár több négyzetcentiméteres összefüggő felületen. A kutatócsoport állítása szerint ez az első alkalom, amikor szintetikus anyag szimbiotikus önrendeződését figyelhetik meg.

A teljes eljárás műszaki szempontból rendkívüli jelentőséggel bír, mivel itt egyetlen munkafázisban nagyszámú függőleges elrendezésű henger keletkezik.

A hordozó kialakításával együtt a célzott funkcionalitás (mágnesesség vagy fluoreszcencia) is elérhető. A megfelelő mágneses címzéssel pedig a polimerstruktúrába eddig soha nem látott sűrűséggel véshetők adatok, emlékeztet a Nature.