Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Processzorgyártó lesz az Nvidia

2008.05.27. 11:38
Rövidesen processzorgyártóként is ismert lehet az Nvidia, a közeljövőben ugyanis két cpu-családot is piacra dob a vállalat. A kisebbiket mobiltelefonokba, a nagyobbikat laptopokba szánják, ez utóbbinak azonban kemény konkurenciát jelent majd az Intel Atom.

A lényegében csak grafikus kártyáiról és alaplapi csipszetjeiről ismert cég, a világ jelenlegi elsőszámú gpu-gyártója rövidesen processzorokat, hagyományos cpu-kat dob a piacra. Ráadásul rögtön kettőt. A kaliforniai központú cég főleg a hordozható eszközökbe szán nagyteljesítményű, több funkcióval bíró, de alacsony fogyasztású processzorokat. A két modell neve Tegra APX 2500 és CSX 600/650 lesz.

A Tegra csipek 144 négyzetmilliméteresek lesznek (foglalattal együtt), és akár 720p-s videókat is képesek lesznek kódolni, 14 MBps sebességgel, egy telefon méretű eszközben. Ez meglehetősen gyors, tekintettel arra, hogy alacsony fogyasztású processzorról van szó, és jól mutatja, hogy csip sokat profitál az Nvidia grafikus múltjából. Ezt bizonyítja, hogy a különböző speciális effektusokat is hardverből lekezeli a processzor, akárcsak a GeForce-sorozat legújabb darabjai, és egyebek közt támogatva lesz az anti-aliasing, az anisotropic filtering és az OpelGL ES 2.0.

A CSX 600 és 650 csipek elsősorban nagyobb gépekbe kerülnek majd, akár laptopokba is. A csip Windows CE-t tud majd futtatni, az XP-vel és a Vistával azonban nem lesz kompatibilis, mert nem X86-os processzorról van szó, ami persze alaposan behatárolja az alkalmazási lehetőségeket is.

A csipben 256 kilobájt másodszintű gyorsítótár lesz, 700-800 megahertzen fut majd és képes lesz 1080p-s videókat is lejátszani - igaz, nem 60, csak 24 képkockával másodpercenként, de csak 3 wattot fogyaszt majd munka közben. Egyébként nagyjából ugyanezt tudja az Intel Atom is, csak abban nincs maximalizált képkockaszám, de van x86-os kompatibilitás, úgyhogy egyelőre kérdéses, mennyire lehet sikeres az Nvidia nagyobbik processzora.