Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Parányok a gigászok ellen

2005.04.05. 16:12
Törpét vagy óriást? Az asztali gépek helyettesítésére használt laptopok sérvet okoznak és gerincferdülést, a kicsik keveset tudnak, és néha még cd sincs bennük. Megvizsgáltuk öt nagy gyártó termékeit: a legkisebb hordozható gépeket és az óriásokat, a szélesvásznú 17 colos monitorral, óriási merevlemezzel és bikaerős processzorral ellátott nehezékeket.
Kicsit olyan ez, mint a dízelautók sorsa. Eleinte zajosak voltak, lomhák és büdösek, de legalább keveset fogyasztottak. Aztán jött a turbó, fejlesztgették még egy kicsit a technikát, mára meg már közel olyan fürge egy dízel, mint benzines társa: igaz, nem is feltétlenül fogyaszt lényegesen kevesebbet nála.

Eltérő felfogás

A legkönnyebb és a legnehezebb
Típus Dell Latitude X HP-zd8000
Súly 1,13 kg 4,2 kg
Alapterület 560 cm2 1100 cm2
Processzor 1,1 Pentium M 3,2 Pentium 4
Memória 256 Mbyte 2 Gbyte
Ár 1700 dollár 2350 dollár
Valaha a laptopok arról szóltak, hogy hordozni lehessen a számítástechnikát. Elsődleges szempont volt a méret, aminek sok mindent alárendeltek, de legalább – kis túlzással – a farzsebünkben elfért az akkor ismert világ jelentős része – bárhol nekiállhattunk szöveget szerkeszteni vagy tetriszt játszani.

Manapság már elvárás, hogy a laptopokban két-három gigahertzes processzor üzemeljen, a videokártya gond nélkül futtassa a Doom 3-at, és gyakran a 17 colos, szélesvásznú képernyő is a kívánságlistán szerepel. Közben meg akkora lett a gép, hogy külön utánfutó kell hozzá.

A legkisebb fiú

#alt# Úgy gondoltuk, hogy szétnézünk egy kicsit a szélsőségek a világában, és megvizsgáljuk pár nagy gyártó, a Dell, a Sony, az Apple, az IBM és a HP legnagyobb és legapróbb termékét. A vizsgált gépek közül a minivonalon a pálmát a Dell újdonsága, a Latitude X1 viszi, 1,13 kilogrammos súllyal (ennél még könnyebb a Sony X505, de ahhoz meg leginkább csak Japánban lehet hozzájutni). A gép 12,1 colos monitorral érkezik, 1,1 gigahertzes Intel Pentium M processzor hajtja, legkevesebb 256 megabájt memóriával és bluetoothszal felszerelve. Kezdőára 1700 dollár. Alig két és fél centi vastag, vagyis ott mozog az egyhüvelykes pszichológiai határ közelében. Ha letesszük az asztalra, 560 négyzetcentiméternyi helyet foglal - ezt a jellemzőt hívják angolul "lábnyomnak" (footprint).

A Sony legkisebb gépe a Vaio T sorozat, súlya alig több mint 1,3 kiló, vastagsága a Dellhez hasonlóan két és fél centi. A japán cég apró modellje hasonló felépítésű, mint az új Dell, ugyanaz a processzor, viszont kétszer annyi a memória. Azt viszont nem lehet elhallgatni, hogy a Sony kijelzője egy kategóriával kisebb, mindössze tízhüvelykes. Ha valaki mégis inkább úgy döntene, hogy a T sorozatot viszi haza, legkevesebb kétezer dollárt kell otthagynia a kereskedőnél. Alapterülete 540 négyzetcenti.

#alt# A saját útját járó Apple apróságát iBooknak hívják, a legkisebb, 12 hüvelykes kijelzővel felszerelt hófehér modellt már ezer dollárért megkaphatjuk. A viszonylag méretesnek mondható monitor mellé 1,2 gigahertzen üzemelő PowerPC G4-es processzort, 256 megabájt memóriát, cd-írót és dvd-olvasót, valamint egy korlátozott 3D-s gyorsításra alkalmas Ati Radeon 9200-ast sikerült bezsúfolniuk a lelkes kaliforniai mérnököknek. Az iBook súlya szintén kiemelkedő ebben a kategóriában: 2,2 kilóval kifejezetten nehéznek számít, vastagsága három és fél centi, alapterülete 650 négyzetcentiméter. Ideális társ nyugati-parti házibulikhoz.

Ha az Apple neohippi metroszexuális iBookját megemlítettük, nem lehet kihagyni az IBM keménykedő fekete katonáját sem. Az X sorozat mindössze 1,22 kilós, ami a Dell gépe mögött a második helyhez elég. Az alaphelyzetben 1,1 gigahertzes processzort 256 megabájt memória és húsz gigás merevlemez támogatja a harcban, a 12 colos kijelző nagynak számít a kategóriában, az optikai meghajtó persze nem fért bele a vékonyka, alig 1,1 colos gépbe. Ennek ellenére, ha közel-keleti terrorvezérek likvidálására kötelez a hadseregünk, de kevés a hely, ezt a modellt válasszuk, 594 négyzetcentis alapterülettel, 1500 dollárért!

#alt# A Hewlett-Packard 4010-es sorozata a házon belüli legkönnyebb, alig 1,58 kilós, ráadásul csak 2,8 centi vastag az egész. Ez persze nem a legkisebb hordozható számítógép, de 1,7 gigahertzes Pentium M processzora meglehetősen vonzóvá teszi. A 12 colos kijelző mellé 256 megabájt memória és egy integrált videovezérlő társult, ami bár Ati, de azért mégis! 1650 dollártól hazavihető, elég könnyen.

Nehézfiúk

A mérleghinta földön heverő oldalán ott nehézkednek a nagyfiúk, óriási monitorokkal és teljesítménnyel, mozihangulattal és egész elfogadható árral. Ráadásul – vagy: viszont – nagyszerűen alkalmasak az alkar, a váll- és hátizmok erősítésére.

A Dell Latitude D810 igazi kemény legény: 2,13 gigahertzes Pentium M processzora bikaerős, az AtiX600-as videokártya a laptopok körében elég jónak számít. Bár ez valójában csak egy PCI-Expresses Radeon 9600-as, a hordozható számítógépekbe szánt Radeon 9700-as meg csak egy 9500-as teljesítményét hozza, laptopban nem számít rossznak a Dell ajánlata. A szélesvásznú, 15 hüvelykes ultravékony monitorral együtt is négy centi vastag, két gigabájt memóriával, hatvan gigabájt merevlemezzel, dvd-íróval 3700 dollárból kijön. Legalább 3,2 kiló, de ezzel a monitorral, merevlemezzel pár dekát még nyugodtan rászámolhatunk. Alapterülete 930 négyzetcentiméter.

Fém harcos

#alt# A Sony is előszedte az izzadt terminátort: a Vaio A sorozat minden, csak nem apró. Vastagsága eléri a 4,5 centit, alapterülete 1120 négyzetcenti, súlya 3,9 kiló. Az 1,86 gigahertzes processzor mellé 17 colos szélesképernyőt, egy gigabájt memóriát, X600-as videokártyát, valamint nagylelkűen 100 gigabájtos vincsesztert pakolt be a japán cég, ráadásul belefért még egy kétrétegű dvd-író is. Persze aki a tíz deka híján négy kilós Sonyra vágyik, fizessen, méghozzá 2800 dollárt!

Az Apple PowerBook egy 3,1 kilogrammos vadállat, semmi kétség. Az alumínium ötvözetű ház 1,67 gigahertzen üzemelő G4-es processzorral elég meggyőző, mint ahogy a két gigabájtnyi memória is az. A 100 gigabájtos vincseszter kellő mennyiségű anyag tárolására alkalmas, van legalább mit megjelenítenie a 128 megabájt memóriával társított Radeon 9700-asnak. A végállomás a 17 colos szélesvásznú monitor. Ha valamelyik adat hirtelen nagyon megtetszik, gyorsan ki is írhatjuk dvd-re, amire például pármilliószor ráfér a „3500 dolláros gépem van” szöveg, Wordben, egymás után írva.

Veszélyes fegyver

#alt# Ha az IBM kisebbik laptopját katonának becéztük, akkor ez itt maga az előre tolt helyőrség. A T-sorozat "Performance"-kategóriás darabjának súlya 2,4 kilogramm, alapterülete 775 négyzetcenti. Természetesen testre szabható, amit mi meg is tettünk, így 2500 dollárért már két gigabájt memóriát kaptunk az 1,8 gigahertzes processzor mellé. A vincseszter ugyan mindössze negyven gigabájtos, de az ujjlenyomat-ellenőrző biztonsági berendezés bizonyára sokakat megnyugtat, legféltettebb titkaink elhalálozásunk után is rejtve maradnak. A videokártyán nem agyaltak túl sokat, a 7500-as Radeon filmlejátszáshoz elég, viszont elég ciki, a 15 colos monitor szintén nem szakítja ki a plafont.

A Hewlett-Packard csúcsgépe, a zd8000 nem a Pentium M sorozatot, hanem a hagyományos Pentiumokat használja, ennek megfelelően a frekvencia kevesebbet jelent, az akku hamarabb lemerül. Ugyanakkor 3,2 gigahertz kellemes társ menet közben, a komolyabb grafikai teljesítményű versenytársakhoz hasonlóan ebbe is Ati kártyát építettek, méghozzá az X600-ast, 256 memóriával. A képernyő természetesen 17 colos, szélesvásznú, memóriából két gigabájtot zsúfolhatunk a vázba, a vincseszter száz gigabájtos, ráadásul még dvd-t is írhatunk ezzel a 4,2 kilós bálnával. Ilyen felszereléssel rongyos 2350 dollárért hazavihetjük az 1100 négyzetcentiméter alapterületű számítógépet.