Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Az Intel is szakít a megahertzekkel

2004.03.16. 12:18
Az Intel hamarosan egy olyan új jelölési rendszert vezet be processzorai számára, amely alapvetően el fog térni a korábbi, megahertzalapú jelölésmódtól. A világ vezető chipgyártója ezzel három évtizedes hagyományával szakít, és az AMD nyomdokaiba lép.
Az Intel processzorai teljesítményének jelölésére, valamint az azonos sorozaton belüli processzor-változatok megkülönböztetésére hagyományosan azok működési ütemfrekvenciáját használta fel. Bár az elmúlt évtizedekben ez a szám kiváló volt a lapkák egymáshoz képesti teljesítményének jelölésére, azonban az utolsó néhány évben erősen vesztett jelentőségéből.

A változások annak köszönhetőek, hogy az utóbbi években a különböző processzorok belső architektúrájukat tekintve jelentősen eltávolodtak egymástól, és működési ütemfrekvenciájuk a továbbiakban önmagában nem volt alkalmas teljesítményük összevetésére, amelyre egyre nagyobb befolyást gyakoroltak más jellemzőik is. Így a megahertz alapú jelölési mód használhatatlanná vált az effektív számítási kapacitás és a tényleges műveletvégzési sebesség leírására.

Az AMD volt az első

Az Intel legnagyobb riválisának számító AMD többek között ezért is vezette be két évvel ezelőtt sok vitát kiváltott Performance Rating (PR) jelölését, amely a lapkák működési frekvenciájától elvonatkoztatva, a processzorok valódi teljesítményének egymáshoz - és természetesen a konkurrens termékekhez - képesti ábrázolását tette lehetővé. Az Intel úgy látszik most valami hasonló jelölési rendszer bevezetését tervezi saját lapkái számára.

A hírek szerint így a jövőben kiadásra kerülő Intel modelleket családjukon belül egy-egy háromjegyű szám különbözteti majd meg egymástól, amely pontos tájékoztatást ad a processzorok felhasználási célterületéről és teljesítményéről. A három jegy közül az első a termék a családon belüli pozícióját ("jó", "mégjobb", "legjobb") határozza meg majd, míg az utolsó két jegyet a lapkák egymáshoz képesti relatív teljesítményének jelölésére fogja felhasználni a chipgyártó.

Ha a hírek igaznak bizonyulnak, az első új jelöléssel ellátott Intel lapkák az év második felében kerülhetnek a boltokba.