Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Másfél év múlva jön a PlayStation 3

2004.12.01. 12:00
A három fejlesztő cég vázolta a készülő Cell processzor működésének részleteit. Egyes hírek szerint a Cell két terraflops teljesítményű, ami sokszorosa a jelenlegi csúcsprocesszorokénak. Várhatóan ez a termék kerül majd az Apple gépeibe is, a Playstation 3-at pedig biztosan ez hajtja 2006 elejétől.
A Cell elnevezésű processzorért felelős három cég, az IBM, a Sony és a Toshiba bejelentette, hogy 2005 februárjában tárják nyilvánosság elé termékük működésének részleteit.

Építenek rá

Az IBM és a Sony ezzel párhuzamosan megjegyezte, hogy mindketten elkészítik az új termékre épülő munkaállomásukat, ami felkeltetheti a programozók lelkesedését. Ez már csak azért is fontos, mert nem lenne szerencsés, ha a Cell-lel szerelt gépek megjelenésekor még nem lenne szoftver, amit futtathatnánk rajtuk. A Sony bejelentése szerint az új termékre épülő játékgép, a Playstation 3 2006 elején jelenik meg, első nyilvános bemutatására a 2005 májusi E3 kiállítás keretei között kerül sor.

A triumvirátus bejelentése alapján a Cell többmagos, 64 bites processzor, melyet 2001 óta fejlesztenek. A rendszer érdekessége, hogy a magok egymástól függetlenül különféle operációs rendszereket is tudnak futtatni egyszerre.

A gyártók megerősítették, hogy az új termék az IBM power architektúrájára épül, mellyel eddig leginkább az Apple gépeiben találkozhattunk, valószínű hát, hogy a Cell valamelyik Mac-be is bekerül majd.

Kompatibilitás

Mivel az IBM dolgozik az Xbox 2/Xbox Next processzorán is, elképzelhető, hogy a későbbiekben eltűnnek a rendszerek közötti kompatibilitási problémák. Ugyanakkor az eltérő operációs rendszerek miatt nem valószínű, hogy az Xboxra írt szoftverek a PS3-on is futnak majd.

A Cell működésével kapcsolatban nem egyértelmű minden információ. A készítők utaltak arra, hogy a processzor támogatja a párhuzamos adatfeldolgozást, az azonban nem derült ki, hogy pontosan milyen elv szerint. A két mag eleve lehetőséget ad arra, hogy egyszerre több műveletet végezzen párhuzamosan a processzor, ennek hangsúlyozása tehát inkább egyfajta HyperThreadind stílusú működést sejtet.

Az Intel technológiai fejlesztésének a lényege, hogy egyetlen mag kettőnek tetteti magát, így nem egymás után, hanem párhuzamosan dolgozza fel az adatokat, ami gyorsulást eredményez. Mivel már az IBM korábbi fejlesztése (mely az Apple gépekben G5-néven jelent meg) is támogatja a magonkénti adatfeldolgozást, valószínű, hogy ebben az esetben is erről lehet szó.

Szupergép?

A gép sebességéről eltérő információk láttak napvilágot. A Registeren megjelent hírek szerint a többmagos, párhuzamos adatfeldolgozásnak köszönhetően a Cell másodpercenként két billió lebegőpontos műveletet tud majd elvégezni, a BBC beszámolói szerint nyolszor gyorsabb, 16 teraflops-os gépre számíthatunk. Akármelyik is igaz, csodálatos teljesítményről lenne szó. Vagy inkább mesébe illőről.

Egy mostani otthoni gép ugyanis fényévekre van ettől a teljesítménytől. A legdrágább, legerősebb otthoni processzorok, az Athlon FX-ek és a négy gigahertz közelében üzemelő Pentium 4-esek sebessége nem éri el még a négy gigaflops-ot sem. Az IBM jelenlegi otthoni csúcsprocesszora, a G5-ös párban kilenc gigaflops-ot teljesít.

Ha az "alacsonyabb", két teraflops-os adatot vesszük alapul, akkor az IBM következő generációs processzora százszor gyorsabb lenne, mint a jelenlegi csúcsmodell, amire még nem nagyon volt példa. A 16 teraflops-os hír meg nem lehetetlen, csak éppen nagyon valószerűtlen. Az IBM nyáron megjelent szuperszámítógépe, a Blue Gen/L ugyanis ennek alig a dupláját futotta - 16 ezer processzorral.