Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mobil iroda a hordozható PlayStationben

2005.01.18. 17:00
Az interneten felbukkant egy fájl, amely a Sony PlayStation Portable hordozható játékkonzol első szoftverfrissítésének tűnik, és a szokványos hibajavítások mellett számos érdekességeket tartalmaz, például böngészőt, levelezőt, szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt.
A kiszivárgott fájlt Japánban fedezték fel, és egyelőre nem biztos, hogy dokumentumok szerkesztésére alkalmas irodai programcsomag van-e benne, vagy csak olyan megjelenítő szoftverek, amelyek például emailek csatolmányait kezelik, írta a Register brit informatikai lap. A hordozható játékgép felépítéséből leginkább az utóbbira lehet következtetni, ugyanakkor a rajongói szájtokon már hónapokkal ezelőtt pletykáltak egy kiegészítő billentyűzetről, amellyel a szövegszerkesztés is menne. A japán kódbuherátorok egyébként a frissítésben számológépet, három játékot és automata szoftverfrissítési funkciót is találtak.

Ismeretlen forrás

A PlayStation Portable (PSP) frissítése valószínűleg még nem végleges, mivel a telepítése megakad, ezért a Register újságírói senkinek nem javasolják a futtatását. Mivel a Sony hivatalosan nem azonosította a fájlt, az is könnyen elképzelhető, hogy más készítette, sőt akár kártékony kód is lehet benne. Ha a fájl mégis a Sony műve, azt valószínűleg a PSP amerikai és európai márciusi debütálása előtt bemutatják.

Már a PSX debütálásakor, 2003 decemberében is megtapasztalhatták a vásárlók, hogy a Sony hajlamos bizonyos extra funkciókat későbbi frissítésben kiadni csupán azért, hogy a tervezett időben a piacra kerüljön a hardver. A Sony most is igencsak sietett a PSP bemutatásával, ezért könnyen elképzelhető, hogy bizonyos kiegészítők beépítését az utolsó pillanatban elhalasztotta.

Könnyű játék

A PSP elemmel együtt alig negyed kilót nyom, 16:9-es méretarányú tft képernyője 16,7 millió színt képes megjeleníteni. A gépet felszerelték usb 2.0-s csatlakozóval, ami lehetőséget ad kamera, billentyűzet vagy akár gps-modul csatlakoztatására is. A PSP-be épített wifi révén a konzol többjátékos üzemmódban is használható. A tárhelyprobléma is megoldott: a PSP a Sony Memory Sticken kívül Universal Media Discet (UMD) is befogad - az utóbbi, hat centiméteres átmérőjű lemezre 1,8 gigabájtnyi adat fér.