Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Nintendózzon Playstationnel!

2005.05.12. 09:30
Zenét hallgatni, wifizni és mozizni eddig is lehetett vele, mostantól egy hekkernek hála Nintendós játékokat is futtat a hordozható Playstation. Az eladásokból ítélve a Sony gépe lassan utoléri riválisát; a Nintendo novemberre netes multiplayer-üzemmóddal erősít.

#alt# Nintendo Gameboyra készült játékok is futtathatók ezentúl a Sony kézikonzoljátékán, a PSP-n. Az emulátort egy Amaterasu kódnevű japán programozó készítette és tette közzé a neten kedden. Bár a PSP-t tavaly novemberi megjelenése óta kóstolgatják a hekkerek, ez az első komoly, önerőből létrejött program a Sony konzoljára. Elkészítéséhez hivatalos támogatás és az operációs rendszer forráskódja ismeretének hiányában a programozó a szakmában elterjedt "reverse engineering"-módszert, vagyis a kódvisszafejtést használta, amihez a PSP operációs rendszer egyik kulcsfájlja, az eboot.pbp működéséit is fel kellett térképeznie. A Gameboy-emulátor egyelőre csak az 1.0-ás firmware-rel ellátott PSP-ken fut.

Jön föl a zsebplaystation

Az ötlet pimasz és ironikus is egyben, hiszen a Magyarországon még nem kapható PSP a Nintendo legfélelmetesebb piaci riválisa. Amikor a Sony 2003-ban bejelentette, hogy nekiáll a PSP fejlesztésének, a Nintendónak elsöprő, 90 százalékos részesedése volt a hordozható konzolok piacán - eleinte a GameBoy, majd az azt felváltó utód, a duplaképernyős DS révén. És bár most is egymillióval több Nintendo lapul a zsebekben, mint ahány PSP, a Sony előretörését jól mutatja, hogy a MediaCreate felmérése szerint április 25. és május 1. között eladott száz legnépszerűbb konzoljáték 24 százaléka volt PSP-s, és 39 százaléka készült DS-re - a Sony tehát jön föl, a különbség pedig egyre csökken.

Az egyikben browser nincs, a másikban wifi

A zsebplaystation növekvő népszerűsége érthető, hiszen később jelent meg a DS-nél, és igaz, hogy 250 dolláros árával százzal többe kerül, mint a rivális, zenét és filmet is lejátszik, amire a DS csak buhermódszerek bevetése után képes. A PSP-be mindehhez wifit is építettek, ami - legalábbis elméletben - alkalmassá teszi az internetezésre, bár ezt a Sony hivatalosan egyelőre nem támogatja, nem ad például böngészőt a játékhoz. A Nintendo gépével egyelőre annak ellenére sem lehet internetezni, hogy a DS alkalmas a több játékosos drótnélküli üzemmódra, igaz, csak ötven méterre lát el.

A Nintendo nyilván ezért jelentette be tegnap, hogy bewifizi a DS-t: a november 21-ére tervezett modellfrissítés után az IGN Entertainmenttel kötött megállapodás alapján a játékosok hotspotokon keresztül csatlakozhatnak a netre.