Alfréd
-3 °C
3 °C

UV-fényes puskatolltól fél az Oktatási Minisztérium

2004.03.18. 16:28
Amennyiben a felsőoktatási intézmények vezetőinek felkelti figyelmét az Oktatási Minisztérium (OM) felhívása a veszélyes puskatollról, az egyetemi és főiskolai tanárok talán a papírpénzek vizsgálatához használt UV-lámpákkal látogatják ezentúl a vizsgákat. Mang Béla felsőoktatási államtitkár-helyettes körlevélben értesítette a felsőoktatási intézményeket, amelyben az interneten vásárolható, ultraibolya fénnyel működő puskagyártó készlettel kapcsolatos aggodalmának adott hangot.
Az OM-nek a Pécsi Tudományegyetemhez (PTE) jutatott február 16-án kelt levele, a Szanalmas.hu közösségi blogon került nyilvánosságra. A felhívásban Dr. Mang Béla sajnálatos jelenségnek ítéli a puskagyártóeszköz árusítását és egyben felhívja a tanárok figyelmét a vizsgák tisztasága érdekében a fokozottabb óvatosságra és a visszaélések megelőzésére.

Akció diákoknak!

A kifogásolt weboldalon "Akció diákoknak!" felszólítással ezerkétszáz forintért árulják a puskakészletet, amely a leírás szerint két lépésben hozza meg a kívánt eredményt a puskázó diáknak: "Az 1. lépésben az UV fényben látható filctollal (ami egyénkent szabad szemmel nem látható) elkészíted a "jegyzetedet". A 2. lépésben, az előzőkben elkészített "jegyzetet" az UV fényű golyóstollal megvilágítva láthatóvá teszed" - fogalmaz az árusító, aki a puskakészlet mellett a golyóstollba épített és kulcstartós bankjegyvizsgálótól a "kommandós" rugós késen át, a mini távirányítós autóig több eszközt árul "Eladó dolgok" címzésű weboldalán.

Novák Sarolta, a PTE rektori hivatalának oktatásszervezési osztályvezetője az Indexnek elmondta: továbbították a karok felé a tájékoztatást, s a dékánok döntenek majd afelől, hogy tesznek-e elővigyázatossági lépéseket. Az osztályvezető személyes véleménye szerint ezzel a puskaszerkezettel sem lehet jobb eredményeket elérni, mint a hagyományos puskamódszerekkel. Novák Sarolta azt is elmondta, hogy a mobiltelefon elterjedésének időszakában a mobilos puskázás megelőzéséről is kaptak tájékoztatót a központi érettségi és felvételi vizsgák idején.

Szúrta a szemét

Az OM Sajtóosztálya közleményt adott ki Dr. Mang Béla körlevelének okát illetően, amelyben az egyik, meg nem nevezett felsőoktatási intézmény rektorhelyettesére hivatkoznak. "Az egyik felsőoktatási intézmény rektorhelyettese a tárca intézkedését kérte az interneten hirdetett UV-puskával kapcsolatban. Arra kérte a felsőoktatási helyettes államtitkárt, hogy figyelmeztesse a gyártót, ne hirdesse "puskaként" a tollat, továbbá etikai vizsgálatot javasolt az intézményeknek arra az esetre, ha a hallgató használja a készüléket. Tekintettel arra, hogy jelenleg - hatályos jogszabály alapján - nincs lehetőség e tevékenység megtiltására, a tárca mindössze a figyelemfelhívás eszközével élt" - írja a közlemény.

Az Index meg szerette volna kérdezni az említett rektorhelyettest, hogy miért szúrta a szemét annyira a weboldal, hogy minisztériumi támogatást kért, azonban az OM Sajtóosztálya nem árulta el, melyik intézményről van szó.