Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Gumibottal a rák ellen

2003.06.12. 12:10
A repülőterek és a védett állami intézmények bejáratánál már megszokhattuk a fémérzékelős kapukat és a kézi detektorral pásztázó biztonsági őröket, a kórházakban és az orvosi rendelőkben azonban eddig ritkán találkozhattunk ilyesmivel. Hamarosan ez is megváltozhat, ám a közegészségügyi intézményekben megjelenő érzékelők nem veszélyes fémtárgyakat, hanem veszélyes daganatokat fognak kimutatni.
Eredetileg aknaérzékelőnek készült

A Trimprobe névre keresztelt eszköz egy fehér gumibotra hasonlít, a belsejében pedig egy antenna található, amely a 400-1350 megahertzes mikrohullámú jelet sugároz. A jel mindössze 100 milliwattos, tehát sokkal gyengébb a mobiltelefon legfeljebb két wattos jeleinél. A használatához a páciensnek még csak le sem kell vetkőznie, a gumibotot elég elhúzni a teste előtt.

Mindez túl egyszerűnek tűnhet, de a New Scientist információi szerint - nagyjából egy időben - két egymástól független tanulmány bizonyította be, hogy ezek az olcsó eszközök igenis gyorsan és megbízhatóan térképezik fel a tumorokat.

A Bolognai Egyetemen fizikus munkatársa, Clarbruno Vedruccio eredetileg egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgozott, amellyel fémeket nem tartalmazó aknákat és robbanószereket lehet érzékelni, ugyanakkor eszébe jutott, hogy a technológiát esetleg rákos sejtek érzékelésére is fel lehetne használni. Végül a Galileo Avionica repülésügyi cég segítségével sikerült megépíteniük a Trimprobe szkennert, amelyet kórházakban kezdtek el tesztelni.

Interferenciát okoz a daganat

Kiderítették, hogy amikor a Trimprobe elektromágneses jele egy biológiai szövetbe ütközik, akkor olyan frekvenciájú válaszjel keletkezik, amely zavarja az eszköz által kibocsátott jelet. A vételi zavar mértékét a gumibot belsejében található vevőantenna mutatja ki. Az elterjedt MRI szkennerekkel ellentétben Vedruccio rendszere nem készít térképet a vizsgált szervekről, csupán azt mutatja ki, hogy melyik frekvenciatartományban milyen mértékű zavar keletkezett.

Vedruccio és kollégái felfedezték, hogy a tumorok erős interferenciát okoznak a 400 megahertz körüli tartományban. Egyelőre nem sikerült pontosan megállapítaniuk ennek az okát, de ők arra gyanakodnak, hogy az egészséges és a rákos szöveteknek különbözik a szigetelő képessége.

Rákszűréshez ideális lehet

A milánói San Carlo Borromeo Kórházban végzett klinikai tesztek során a szkenner a prosztatarákok 93 százalékát érzékelte. Mindeközben a milánói Európai Rákkutatási Intézetben kétszáz nőn is kipróbálták az eszközt, amely a mellrákok 66 százalékát észlelte. Carlo Bellorofonte, az első kísérletet vezető urológus a New Scientistnek elmondta: a szkenner ideális a tömeges rákszűrés elvégzéséhez, mivel gyors, olcsó, érzékeny és nem tolakodó.

A Galileo Avionica jelenleg is kísérleteket végez a tüdő-, gyomor-, máj- és bélrák kimutatásával kapcsolatban, és reményei szerint még idén piacra dobhatják a húszezer dollárba, azaz 4,3 millió forintba kerülő eszközt. Az eredményeiket még egy orvosi szaklapban is publikálniuk kell, ezért addig az eredményeiket csak óvatosan szabad kezelni.