Piroska
-1 °C
5 °C

Őrjöngő felhasználók

2001.08.25. 13:41
Egy felmérés szerint minden negyedik brit számítógéptulajdonos bántalmazta már tettlegesen gépét, és többekkel előfordult, hogy a dühroham nyomán maguk is megsérültek.
Mi az, ami a vírusoknál is nagyobb fenyegetést jelent egy számítógépre? A felhasználó. A számítógép okozta örjöngés a szitkozódástól a fejszés attakig terjedhet. A jelenség több felmérés szerint is gyakori.

PC mint homokzsák

Rossz nap
[0,5MB mpeg]
Az hogy átlagosan minden második felhasználóval előfordult, hogy dühét a számítógépén vezette le, értékelhető pozitívan és negatívan is.

A vírusirtó szoftvereket fejlesztő Symantec által megrendelt Nagy-Britanniában elvégzett kutatás szerint a felhasználók negyven százaléka már szidalmazta, vagy bántalmazta számítógépét és annak perifériáit.

A tengerentúlon még ennél is agresszívebbek a felhasználók: a Concord Communications által kikérdezett százötven fős csoport 83 százaléka volt tanúja PC elleni erőszaknak.

A brit piackutató NOP szerint az IT szektorban dolgozók 30 százaléka volt szemtanúja számítástechnikai eszközökkel szembeni fizikai erőszaknak, és 70 százalékuk volt fültanúja szidalmazásnak.

A felhasználó dühe, a harvergyártó öröme

Az örjöngő brit felhasználók felmérésében a MORI a legtapasztaltabb. A piackutató cég amely ötévente vizsgálja a szigetországiak gépromboló szokásait, legutóbb a Compaq felkérésére derítette fel a felhasználók erőszakos szokásait.

Billentyűzet testreszabása vésővel, kalapáccsal
Az 1250 fős csoporton végzett felmérés szerint a számítógéppel dolgozók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy kollégájuk rendszeresen csúnya szavakat kiabál a monitorba. Negyven százalékuk úgy vélte, hogy a komputeres zsargon felelős az agresszióért. A megkérdezettek közül minden nyolcadik tanúja volt olyan esetnek, amelyben az őrjöngés az eszközökért felelős technikai munkatárs leüvöltésével vagy még komolyabb atrocitással végződött.

A huszonöt év alattiak negyede látta már szülőjét, tanárát, vagy főnökét számítógép rugdosása közben. Ugyanennyien gondoltak arra, hogy a konnektor kihúzásával oldják fel haragjukat.

Senki hibája

A felhasználói őrjöngés leggyakoribb a oka - talán kitalálják - egy adott program vagy az operációs rendszer összeomlása. A második leggyakoribb ok az egér rossz működése (ez a frusztráció megoldható optikai egér használatával).

A dühroham elhárításának legegyszerűbb módja, ha belátjuk, hogy valamit elrontottunk - a számítógép nem tolerálja a legkisebb hibát sem, miközben egy összeomlás több órai munkát tehet semmivé.

A PC előtti őrjöngés, a gép rendszeres szétverése valódi mentálhigiénés problémává válhat, olyankor elkél egy pszichológus segítsége.