Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robotok a kórházakban

2007.02.03. 08:42
Egy nemzetközi projekt keretein belül kísérleteznek a robotnővérekkel. A mérnökök szerint a több különálló egység egyetlen intelligenciát alkotva igen hatékony lehet. A próbákat európai klinikákon is elvégzik majd.

A nem túl távoli jövőben a kórházakban kisméretű robotok segítik majd az ápolók és orvosok munkáját. A Die Welt című német lap online tudósítása szerint a robotok egymás között kommunikálnak majd, a kutatók pedig ezáltal kipróbálják az úgynevezett raj-intelligencia elmélet előnyeit.

Egyedül hülyék

Ez a teória abból a tényből indult ki, hogy az adott állatközösségek tagjai egyedenként nem képesek ugyan túl sokra, ezzel szemben csoportosan meglepő dolgokat visznek véghez. Egy hangyakolónia például kollektíven találja meg a boly és a leggazdagabb élelemlelőhely közötti optimális utat. Az ötlet nem egyedi: az AMD drezdai gyáraiban a processzorokat szállító robotok folyamatosan kommunikálnak egymással, így kiemelkedő a hatékonyságuk.

„A kórházakban a robotokra nagy szükség lehet, hiszen a nővérek gyakran túlterheltek, ezért nagyon sok feladatot vehetnek át. Így például kereshetik az orvost, hívhatják a nővért, takaríthatják a kórtermet, vezethetik a látogatókat. A mobil segítők felismerik azt is, ha egy beteg sürgős segítségre szorul, és maga a robot hívhat orvost”, nyilatkozta Thomas Schlegel, a nemzetközi projekt koordinátora.

A cél, hogy a nyolc ország együttműködésében folytatott kísérletek nyomán olyan robotcsapatot fejlesszenek ki, amely képes segíteni a kórházi személyzetet.

Apró gépek

A projekt végén a csapatot klinikákon tesztelik majd Törökországban, Angliában és Németországban. Újdonság, hogy bár minden robot képes önálló cselekvésre, eközben folyamatos kapcsolatban áll a többi géppel. Így olyan csoport, másképpen "raj" keletkezik, amelynek képességei jelentősen meghaladják az egyes robotokét.

A robotok mérete nem haladja meg az 50x50x50 centimétert, motorral, kerekekkel, fedélzeti számítógéppel, rádióval, optikai szenzorokkal, hangszóróval, képernyővel és tisztító felszereléssel lesznek ellátva.

A fejlesztésben a döntő elem nem az új hardver, hanem a csoport együttműködése - vélekednek a tudósok. "A robotoknak fel kell ismerniük, ha érzékeny műszer közelébe kerülnek, ott nem rádiózhatnak, hogy ne zavarják a készülék működését", nyilatkozta a Die Welt online változatának a projekt vezetője.