Gusztáv
3 °C
7 °C

Robotok a kórházakban

2007.02.03. 08:42
Egy nemzetközi projekt keretein belül kísérleteznek a robotnővérekkel. A mérnökök szerint a több különálló egység egyetlen intelligenciát alkotva igen hatékony lehet. A próbákat európai klinikákon is elvégzik majd.

A nem túl távoli jövőben a kórházakban kisméretű robotok segítik majd az ápolók és orvosok munkáját. A Die Welt című német lap online tudósítása szerint a robotok egymás között kommunikálnak majd, a kutatók pedig ezáltal kipróbálják az úgynevezett raj-intelligencia elmélet előnyeit.

Egyedül hülyék

Ez a teória abból a tényből indult ki, hogy az adott állatközösségek tagjai egyedenként nem képesek ugyan túl sokra, ezzel szemben csoportosan meglepő dolgokat visznek véghez. Egy hangyakolónia például kollektíven találja meg a boly és a leggazdagabb élelemlelőhely közötti optimális utat. Az ötlet nem egyedi: az AMD drezdai gyáraiban a processzorokat szállító robotok folyamatosan kommunikálnak egymással, így kiemelkedő a hatékonyságuk.

„A kórházakban a robotokra nagy szükség lehet, hiszen a nővérek gyakran túlterheltek, ezért nagyon sok feladatot vehetnek át. Így például kereshetik az orvost, hívhatják a nővért, takaríthatják a kórtermet, vezethetik a látogatókat. A mobil segítők felismerik azt is, ha egy beteg sürgős segítségre szorul, és maga a robot hívhat orvost”, nyilatkozta Thomas Schlegel, a nemzetközi projekt koordinátora.

A cél, hogy a nyolc ország együttműködésében folytatott kísérletek nyomán olyan robotcsapatot fejlesszenek ki, amely képes segíteni a kórházi személyzetet.

Apró gépek

A projekt végén a csapatot klinikákon tesztelik majd Törökországban, Angliában és Németországban. Újdonság, hogy bár minden robot képes önálló cselekvésre, eközben folyamatos kapcsolatban áll a többi géppel. Így olyan csoport, másképpen "raj" keletkezik, amelynek képességei jelentősen meghaladják az egyes robotokét.

A robotok mérete nem haladja meg az 50x50x50 centimétert, motorral, kerekekkel, fedélzeti számítógéppel, rádióval, optikai szenzorokkal, hangszóróval, képernyővel és tisztító felszereléssel lesznek ellátva.

A fejlesztésben a döntő elem nem az új hardver, hanem a csoport együttműködése - vélekednek a tudósok. "A robotoknak fel kell ismerniük, ha érzékeny műszer közelébe kerülnek, ott nem rádiózhatnak, hogy ne zavarják a készülék működését", nyilatkozta a Die Welt online változatának a projekt vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!