Valér
-1 °C
0 °C

Vacsorát is rendel az okos kanapé

2003.09.26. 12:59
Az igazán kényelmesek hamarosan olyan kanapét is vehetnek, melybe hazaérve elég ledobniuk magukat: az intelligens bútordarab bekapcsolja a tévét - természetesen a kedvenc műsorukkal -, lekapcsolja a lámpát, estleg még vacsorát is rendel.
Az okos kanapét a dublini Trinity College munkatársai fejlesztették ki. A bútor lábaiban programozható mikrochippel ellátott szenzorok vannak, melyek a súly alapján meg tudják határozni, ki ült le a kanapéra.

A rekamié még nem túlságosan okos, egyelőre csak egy személyre szabott üdvözlést képest lejátszani, ha valaki beleül. Mads Haahr fejlesztő azonban úgy véli, egy napon jóval többre is képes lesz: bekapcsolja a háztartási eszközöket, beállítja a szoba hőmérsékletét, vagy elkezdi játszani a hifin az illető kedvenc zenéjét.

Chipek mindenhol

A kanapéfejlesztők nincsenek egyedül, sokan kísérleteznek azzal, hogy hálózatba kössék a háztartási és személyes eszközöket, persze anélkül, hogy azok még több zavart okoznának vagy sértenék a magánéletet. Az első próbálkozások az internetre kapcsolt hűtők és mikrosütők voltak.

A technológiát egyre több eszközbe építik be, ilyenek például a Microsoft elhíresült intelligens hűtőmágnesei vagy a Fossil idén megjelent órái, melyekben egy beépített FM-vételre alkalmas chip van, és így képesek friss híreket, időjárási adatokat szolgáltatni, de üzenni is lehet velük. A karóra és a hűtőmágnes is a Microsoft összefoglalóan SPOT (Small Personal Object Technology) néven futó új fejlesztései.

Automata ház

Egy coloradói professzor, aki a saját házát is bedrótozta, így az automatikusan állítja a hőmérséklelet és a világítást, úgy véli, a technológia akkor terjedhet el, ha a vásárlók valódi értéket látnak benne.

Elsőre sokan megkérdezik például, mi értelme van annak, hogy a házban automatikusan kapcsolódnak a lámpák, mesélte Mozer. A komputertudós szerint azonban az otthona, melyben több tucat szenzor figyeli a hőmérsékletet, hangokat, mozgást, az ajtó- és ablaknyitásokat, energiatakarékosabb és kényelmesebb az átlagos házaknál.

Az okos kanapé fejlesztője, Haahr beismerte, hogy a bútor első látásra semmi másra nem jó, minthogy kiszolgálja a különösen lusta emberek igényeit. De felhívta a figyelmet arra, hogy később hasznos segítője lehet az idős vagy rokkant embereknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!