Gerzson
-3 °C
2 °C

Szigorúbban ellenőrzött repülők

2001.09.13. 16:42
A World Trade Centert és a Pentagont ért keddi terrortámadást követően új biztonsági ellenőrzéseket vezetett be az amerikai repülőtereken. Szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a legdrágább technológiák alkalmazásával sem lehet 100 százalékosan garantálni a gépek biztonságát.
Az amerikai közlekedési miniszter csütörtökön elrendelte az Egyesült Államok légterének megnyitását a polgári repülés számára, de csak azokkal a repülőterekkel, amelyek eleget tesznek az amerikai Szövetségi Légiirányító Központ biztonsági előírásainak.

Mostantól minden belföldi járatot civilruhás, fegyveres fedélzeti tiszt fog felügyelni. A jegykezelés-csomagfeladás teendőit ezentúl nem lehet elintézni a repülőtéri csarnokok bejárata előtt várakozó hordároknál, ami eddig a nagyobb forgalmú repülőtereken általános gyakorlat volt.

Tilos kést vinni az utastérbe, miután a keddi gépeltérítők apró késekkel tartották sakkban a legénységet és vették át az irányítást a repülők felett. Korábban 10 centiméternél rövidebb pengéjű késeket fel lehetett vinni a fedélzetre. Egyúttal kitiltották a fémkéseket az evőeszközök listájáról is, és a repterek közelében parkoló autókat fokozottan fogják ellenőrizni.

Szakértők mindezek ellenére arra figyelmeztetnek, hogy még a legdrákóibb biztonsági előírásokkal sem lehet totális védelmet biztosítani a járatokon. Az AirSafe.com elemzője úgy látja, elég reménytelen feladat megfékezni egy olyan terroristát, aki nem fél feláldozni saját életét.

Csúcstechnológia a reptereken

A biztonságtechnikai vállalatok legerőteljesebben az arcfelismerő rendszerek és más biometrikus azonosítókészülékek telepítését nyomják. A biometrikus rendszerek digitális azonosítót képeznek a célszemély arcstruktúrájából, ujjlenyomatából és íriszmintájából érzékeny kamerák és szkennerek segítségével.

Az orlandói Disney World például a látógatók egész tenyerét beszkenneli, nehogy egymás között cserélgessék a szezonális belépőket. A New York-i JFK reptéren ugyan használnak hasonló rendszereket, a rendszeres utazók gyorsabb azonosítása érdekében, és nem terroristaszűrés céljából.

Szakértők mind közül az arcfelismerő technológiát tartják legígéretesebbnek, hiszen egy zsúfolt reptéren is gyorsan végig lehet pörgetni a tömeget az adatbázison közvetlen interakció nélkül. A 2001-es amerikai Super Bowl döntőre kilátogató nézőkön tesztelt technológiát azonban szinte az összes civiljogi szervezet megtámadta, mondván azzal ártatlanok sorát katalogizálták beleegyezésük nélkül.

A csúcstechnológia háttere szintén nem garantál tökéletes precíziót, hiszen az FBI vagy bevándorlásügyi hivatal adatbázisa nem tartalmazhat minden terroristát. A keddi tragédiát pedig sem a legfejlettebb fém-, sem a bombadetektorok nem előzhették volna meg, mivel a terroristák kései műanyagból vagy kartonból voltak, bombaként pedig magát a repülőgépet használták.