Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Alig melegednek az újrahasznosító processzorok

2003.11.14. 10:54
A processzorok hőkibocsátása a töredékére csökkenthető a visszaforgatott számítás módszerével, amelyet a Floridai Egyetem kutatócsoportja próbál népszerűsíteni. A gyártók többsége nem érdeklődik a technológia iránt, pedig a legtöbb szakértő szerint az egyre növekvő hőtermelés miatt 10-20 éven belül meg kell változtatni a chipek felépítését.
A Floridai Egyetem kutatói az úgynevezett visszaforgatott számítás bevezetését javasolják, ami annyit jelent, hogy a számítások végeztével az adatok nem tűnnek el az áramkör földelésével, hanem apró oszcillátorok segítségével újrahasznosítják az energiát. Ezt a folyamatot egyébként adiabatikus számításnak is szokták nevezni.

"A mikroprocesszorok felépítésének hagyományos megközelítésével húsz éven belül zsákutcába érünk, és ha nem lesz visszaforgatható számítási technológiánk, akkor az egész iparág meg fog torpanni" - mondta Michael Frank, az egyetem kutatócsoportjának a vezetője.

Hasznos, de népszerűtlen

A visszaforgatott számítás valójában nem új, és nem is egyedülálló találmány, hiszen az IBM már az 1960-as években foglalkozott vele, és ma is számos egyetemen végeznek kutatásokat ezzel kapcsolatban. Eddig azonban csak egyetlen vállalat, a kevéssé ismert Adiabatic Logic dobott a piacra olyan processzorokat, amelyek ezen az alapelven működnek.

"Legjobb tudomásunk szerint mi vagyunk az első olyan kereskedelmi szervezet, amely ezen a területen működik" - mondta a Wirednek Geoff Harvey, az Adiabatic Logic vezérigazgatója.

A visszaforgatott számítás alkalmazásához a jelenlegi processzorok teljes áttervezésére lenne szükség, ezért a legnagyobb ipari szereplők inkább a gyártás során felhasznált anyagok továbbfejlesztésére koncentrálnak. Az Intel például nemrégiben bejelentette, hogy a tranzisztorokban a szilícium-dioxid helyett fémet fog használni, ami csökkentheti az elektromosság "kiszivárgását".

Az Intel szóvivője a Wirednek elmondta, hogy nem foglalkoznak a visszaforgatott számítással, mert ezt a technológiát csak alacsony teljesítményű és fogyasztású számításokra lehet használni.

Gyorsabb és hűvösebb

Az Floridai Egyetemen dolgozó Frank szerint ez nagyon rövid távú gondolkodás. Bár egyetértett azzal, hogy bizonyos számítások lassabban futnának az adiabatikus rendszereken, szerinte a processzorok összességében gyorsabbak lennének, mert sokkal több számítást futtatnának párhuzamosan, mint a mai chipek.

Frank elmondása szerint az IBM vezetői pozitívan fogadták azt a prezentációt, amelyben a visszaforgatott számítások működését vázolta föl előttük. Az IBM szóvivője a Wirednek elismerte, hogy a vállalat kutatói jelenleg dolgoznak visszaforgatható számítási technológiákon.

Frank addig folytatja a visszaforgatott számítások népszerűsítését, amíg többen észre nem veszik a benne rejlő lehetőségeket, illetve addig, amíg meg nem jelenik egy jobb technológia, írta a Wired.