Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Egérforradalom a Logitechnél

2006.08.24. 15:01
Azok, akik kiskorukban csak sóvárogtak egy lendkerekes autó után, most nyugodt irodai környezetben tesztelhetik a technikát egy-egy terjedelmes Excel-táblázaton vagy bibliányi dokumentumon. A Logitech nem szerénykedik: az új modell neve Revolution, azaz forradalom. Vagy egyszerűen forgás.

Épp negyvenhárom éve annak, hogy Douglas Engelbart a Stanford kutatóintézetben feltalálta az egeret - azóta megjelent (és jórészt el is tűnt) a hanyattváltozat, a lézeres- optikai, az állítható felbontású és a farok nélküli egér. Most pedig itt a forradalom, állítja a Logitech.

A forradalmi lendkerék

"Ujjunk egyetlen mozdulatával hét másodperc alatt akár 10 000 sornyit is ugorhatunk egy Excel- táblázatban, amihez egy hagyományos gördítőkerékkel 500 fordulatra és közel 7 percre lenne szükségünk" - mutatja be a svájci székhelyű cég legújabb eszközét, az egerészést forradalmasítani hivatott MX Revolution-t. A forradalom lényege egy szervómotorral hajtott lendkerék, amely hasonlóan működik, mint egy játékautó kereke: elég egyszer megpörgetni és - legalábbis a Logitech esetében - hét másodpercig pörög magában.

Bár a Logitech hivatalos közleményében "a kerék újra feltalálását" emlegeti, a lendkerék egyáltalán nem mai találmány, Leonardo da Vinci már a 15. században lerajzolta, és nyilván nem is ő volt az első. Egérbe viszont eddig még valóban nem került lendkerék.

Arról, hogy el ne szabaduljon a pokol, intelligens irányítórendszer gondoskodik: a vadul pörgő kerék magától megáll, és a görgő ilyenkor átvált hagyományos üzemmódba, vagyis egy jól érzékelhető gördítésre egyetlen sornyit ugratja a szöveget vagy a táblázatot. Ugyanezt a hatást manuális eszközökkel (lassú, gyors görgetés, illetve kattintás) is el lehet érni.

Forradalmilag programozható

A Revolution másik újdonsága sem igazi újdonság, csak egy gombhoz rendelhető funkció: a OneTouch Search egyetlen gombnyomásra rákeres a kijelölt szóra, kívánság szerint a Yahoo-ban vagy a Google-ben. Ezen kívül van még hat, tetszőlegesen programozható gomb az egéren, vagyis öt ujjra összesen hét. Az ergonómiát marokbarát kiképzés, a stabilitást gumírozott felület és teflontalp biztosítja, de a legnagyobb áldás mégis a lendkerék: a cég egy felmérése szerint egy átlagos pécén egyszerre hat alkalmazás fut, a felhasználók 50 másodpercenként váltanak vagy nyitnak új ablakot, és nyolc óra alatt nyolc métert görgetnek összesen.

Magyarországon 30 000 forintba kerül majd az MX Revolution, míg laptopokhoz szánt változata, a VX 25 000-be.