Piroska
-2 °C
5 °C

Értékes rézbánya a régi mobil és PC

2004.11.10. 10:30
A ma felhasznált réz 80 százalékát nem bányákból nyerik, hanem eleve újrahasznosítják. A kereslet megugrása felverte a színesfém árát, így az e-szemét újrafeldolgozása jelentős hasznot hoz.
A kidobásra ítélt elektronikai eszközök (e-szemét) újrahasznosítása ígéretes piac, írt a francia Le Figaro. Mindenekelőtt a régi mobiltelefonokból, PC-k-ből és más elektronikai eszközökből kinyerhető réz kecsegtet rendkívüli profittal.

A réz 100 százalékban, vagyis veszteségek nélkül újrafeldolgozható. A ma felhasznált réz 80 százalékát nem is bányákból, hanem eleve újrahasznosításból nyerik. A vörös fémből így jelentős mennyiség folyamatos körforgásban van, emlékeztetett a pte hírügynökség.

Van ott arany is

112 tonna e-hulladékból mintegy 22 tonna réz nyerhető ki, melynek piaci értéke 55 ezer euró (13,6 millió forint). Bár az újrahasznosítás 85 százalékkal több energiát igényel, mint a réz bányászata, a befektetés mégis megtérül.

Kisebb mennyiségben ezüst és arany is visszanyerhető, jelentette ki Ulf Torneberg, a Franciaországban működő New Boliden svéd recycling konszern ügyvezetője. A növekvő kínai elektronikai ipar okozta kereslet miatt a világpiacon ráadásul megduplázódott a réz ára, és elérte a tonnánkénti 2240 eurót (556 ezer forintot).

Hatályba lépett az irányelv

Az Európai Unió idén augusztus 13. óta hatályban levő irányelve a kiöregedett elektronikai eszközök sorsát igyekszik rendezni. A tagállamoknak 2005 nyaráig az előírásokat át kell ültetniük a gyakorlatba.

Az irányelv arra kötelezi a gyártókat, hogy gondoskodjanak életciklusuk végére érkező készülékeik környezetbarát megsemmisítéséről. Az EU-ban jelenleg Svédország vezet az e-szemét újrahasznosításában. Kína pedig a korábbi gyakorlattal szakítva immár nem fogadja be más országok elektronikai hulladékát.