Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Rossz hír a Wii-ről

2007.10.15. 07:36
A vártnál nagyobb siker a Wii, így nem várható a közeljövőben árcsökkenés. A másik két gyártó már elkezdett játszani az árakkal.

Amikor másfél-két éve az első hírek megérkeztek a Nintendo új konzoljáról, a legtöbben temették a japán céget. Olcsó lesz, nem a grafikára helyezik a hangsúlyt, újfajta játékélményt kínál majd, mondták az akkor még Revolution néven emlegetett kütyüre, ami a mellébeszélés tipikus esete: többnyire akkor emlegetnek újfajta játékélményt, meg alacsony árat, amikor semmi ötletük nincs a fejlesztőknek. Aztán a 2006-os E3-on bemutatták az akkor már Wii-nek nevezett eszközt, és a szakma véleménye alapvetően megváltozott: a hadonászós konzol tényleg jó ötletnek tűnt, és egyre többen gondolták úgy, hogy van helye az Xbox 360 és a PS3 mellett.

Veszélyes kijelentések

Amikor alig egy éve megjelent a játékgép, néhány eretnek odáig merészkedett, hogy kijelentse: akár feleannyi Wii elmehet, mint ahány PS3. Alapvető változás ez, hiszen a korábbi generációnál még négyszeres volt a különbség: a PS2-ből több mint 110 millió fogyott, a GameCube-ból meg csak 25, így a kétszeres szorzó komoly erősödést mutatott. A Sony játékgépének megjelenésekor készített interjúnkban meg még óvatosan ugyan, de Szerémy Tamás, a Stormregion fejlesztési igazgatója utalt rá, hogy a Wii akár lehet olyan sikeres is, mint a PS3, vagy az Xbox 360.

És akkor a tények: a Microsoft játékgépéből 23 hónap alatt ment el 11,9 millió darab, a Nintendónak csak 11 hónap kellett a darabszám eléréséhez, míg a Sony közel egy év után próbálja elérni az ötmilliót. Amióta megjelent, a Wii vezeti az eladási statisztikákat, és bár közel sem biztos, hogy a gépek öt-hat éves életciklusának a végén is hasonló lesz az eredmény, az már világosan látszik, hogy a Nintendo sokat erősödik az új generációval.

Olyannyira, hogy a gyártó egyáltalán nem tervez árcsökkentést. Már a megjelenéskor bejelentette a vállalat, hogy alig tudja kielégíteni a keresletet, de a helyzet látszólag egy év alatt sem változott. George Harrison, az amerikai piacért felelős vezető elmondta, hogy „a közeljövőben biztosan nem csökken 250 dollár alá a Wii ára, mert még mindig eladunk mindent, amit csak legyártunk”.

A Microsoftnak és a Sonynak már lépnie kellett. Az amerikai cég nyáron csökkentette az Xbox 360 árát, az alapmodell 300 dollár helyett már 280 dollárért elvihető, a merevlemezes verzió meg 400 helyett 500 dolcsiért vihető haza. A Sony szinte a PS3 bevezetése óta játszik az árakkal, mindenesetre az új, 40 gigabájtos merevlemezzel szerelt modell 100 dollárral olcsóbb, mint az eredetileg bevezetett, 20 gigabájtos verzió, igaz, sok szempontból butább is annál.