Auguszta
-7 °C
0 °C

Rossz hír a Wii-ről

2007.10.15. 07:36
A vártnál nagyobb siker a Wii, így nem várható a közeljövőben árcsökkenés. A másik két gyártó már elkezdett játszani az árakkal.

Amikor másfél-két éve az első hírek megérkeztek a Nintendo új konzoljáról, a legtöbben temették a japán céget. Olcsó lesz, nem a grafikára helyezik a hangsúlyt, újfajta játékélményt kínál majd, mondták az akkor még Revolution néven emlegetett kütyüre, ami a mellébeszélés tipikus esete: többnyire akkor emlegetnek újfajta játékélményt, meg alacsony árat, amikor semmi ötletük nincs a fejlesztőknek. Aztán a 2006-os E3-on bemutatták az akkor már Wii-nek nevezett eszközt, és a szakma véleménye alapvetően megváltozott: a hadonászós konzol tényleg jó ötletnek tűnt, és egyre többen gondolták úgy, hogy van helye az Xbox 360 és a PS3 mellett.

Veszélyes kijelentések

Amikor alig egy éve megjelent a játékgép, néhány eretnek odáig merészkedett, hogy kijelentse: akár feleannyi Wii elmehet, mint ahány PS3. Alapvető változás ez, hiszen a korábbi generációnál még négyszeres volt a különbség: a PS2-ből több mint 110 millió fogyott, a GameCube-ból meg csak 25, így a kétszeres szorzó komoly erősödést mutatott. A Sony játékgépének megjelenésekor készített interjúnkban meg még óvatosan ugyan, de Szerémy Tamás, a Stormregion fejlesztési igazgatója utalt rá, hogy a Wii akár lehet olyan sikeres is, mint a PS3, vagy az Xbox 360.

És akkor a tények: a Microsoft játékgépéből 23 hónap alatt ment el 11,9 millió darab, a Nintendónak csak 11 hónap kellett a darabszám eléréséhez, míg a Sony közel egy év után próbálja elérni az ötmilliót. Amióta megjelent, a Wii vezeti az eladási statisztikákat, és bár közel sem biztos, hogy a gépek öt-hat éves életciklusának a végén is hasonló lesz az eredmény, az már világosan látszik, hogy a Nintendo sokat erősödik az új generációval.

Olyannyira, hogy a gyártó egyáltalán nem tervez árcsökkentést. Már a megjelenéskor bejelentette a vállalat, hogy alig tudja kielégíteni a keresletet, de a helyzet látszólag egy év alatt sem változott. George Harrison, az amerikai piacért felelős vezető elmondta, hogy „a közeljövőben biztosan nem csökken 250 dollár alá a Wii ára, mert még mindig eladunk mindent, amit csak legyártunk”.

A Microsoftnak és a Sonynak már lépnie kellett. Az amerikai cég nyáron csökkentette az Xbox 360 árát, az alapmodell 300 dollár helyett már 280 dollárért elvihető, a merevlemezes verzió meg 400 helyett 500 dolcsiért vihető haza. A Sony szinte a PS3 bevezetése óta játszik az árakkal, mindenesetre az új, 40 gigabájtos merevlemezzel szerelt modell 100 dollárral olcsóbb, mint az eredetileg bevezetett, 20 gigabájtos verzió, igaz, sok szempontból butább is annál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!