Bernadett
-2 °C
12 °C

Gatyába rázzuk a rendőrséget

2006.09.22. 12:51
Szomorú, mennyire elégtelen eszközökkel harcolnak rendőreink a mindenre elszánt felkelők ellen. Egyenruhájuk szakadt, pajzsuk egy lágyabb szellőre kettétörik, gázálracuk vagy van, vagy nincs. Összeállítottuk a tökéletes felszerelést, hogy a jövő tömegoszlatásaiban semmiképp ne maradjanak alul a rendőrök. Inkább vakuljanak meg a tüntetők.

Ha egymásba kapaszkodva menekülnek, az a baj, ha könnygránáttal lövöldöznek, az a baj. A rendőrséget mindenki szidja. Pedig ebben a felszerelésben, ilyen védelem mellett inkább annak kellene örülni, hogy nem öli meg őket a saját ruhájuk. Jobbak lennének az esélyeik, ha egy heringet meg egy Bibliát nyomnának a kezükbe, hogy azzal állítsák meg az autógyújtogató hősöket, más néven csürhét.

Körülnéztünk, és összeválogattuk a legtutibb felszerelést. Az eszközök segítségével a rendőrség valódi félelmet ébreszthet a demokrácia ellenségeiben, képes kivédeni bármilyen támadást, ráadásul kedvére meghánytathatja a tömeget. A rendőrség 2006-ra 1,2 milliárd forintot kapott eszközbővítésre. Lássuk, ki lehet-e hozni ennyi pénzből egyetlen, normálisan felszerelt harcost!

Gázmaszk

Jó ötletnek tűnhet könnygázzal oszlatni a tömeget, az már nagyobb baj, ha megfordul a szél, és visszafújja a CN-t. Egyszerűen nem lehet komolyan venni egy pityergő rendőrt. A tökéletes közeg természetesen fel lenne szerelve megfelelő védelemmel, de nemcsak az a fontos, hogy a gázmaszk védjen a könnygáz ellen. A megfelelő eszköz a tökéletes biztonságon túl félelmetes megjelenést kölcsönöz viselőjének, hogy a füstből előlépő rendőrtől összeszarják magukat a könnyeiktől amúgy is csak pislákoló randalírozók. A Goya nevű zenész szabadidejében mindenféle hülyeséget művel, de a maszk tökéletesre sikerült.

A gázszűrő olyan hatást kelt, mintha viselője egy fétispornóból lépett volna elő, márpedig tüntetés közben senki sem szeretné, ha megdugnák. Az ágas-bogas szarvacskáknak hála valóban rettenetes szörnyetegnek tűnhet a rendőr ebben a maszkban. Az álarc ára nem ismert, azt viszont lehet tudni, hogy kereskedelmi forgalomban 150 dollárért lehet hozzájutni egy jobb, de hagyományos modellhez. Ehhez jön még a művész hozzáadott értéke, 150 ezer forintból biztosan meglesz a fenyegető védelem.

 

legalább 150 ezer forint |

Sisak

Jó, ha félelmetes a gázmaszk, de meg kell védeni a rendőr fejét is. Az amerikai hadsereg kevlárból gyártja újgenerációs, tehát könnyű, de ellenálló sisakjait. Természetesen beépített adóvevő segíti a tömegoszlatást, így Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány közvetlenül adhat parancsot az egyszemélyes harcoló alakulatnak. Ráadásul a beépített kamerának köszönhetően első kézből értesülne arról, hogy körözés alatt álló személyek beszédet tartanak a Kossuth téren. De egy jó sisak nemcsak elküldi, hanem fogadja is a képet: az amerikai hadsereg olyan szerkezeten kísérletezik, amelybe apró kijelzőt építenek. Így a rendőr nem tévedhet el, hiszen a kijelzőn ott van a település térképe, ráadásul az éjjellátásban is segítene a kütyü. Az ár nem ismert, de kétmilliónál biztos nem kerül kevesebbe.
 

legalább 2 millió forint |

Páncélzat

Láttuk, hogy a mostani mire képes. Egy, az MTV ostrománál kóválygó tüntető fogott egy botot, és egyetlen jól irányzott csapással szilánkokra zúzta a plexit. A mostani felszerelés legfeljebb arra alkalmas, hogy megállítson egy közepesen agresszív verőköltő bodobácsot. Ráadásul a koncepció is elhibázott, hiszen komoly csatákban nem csak szemből jöhet a támadás, márpedig egy pajzs mindig csak egy oldalról véd. Sokkal jobb választás az a páncél, amelyet Batman használt legutóbbi filmjében: a Nomax Survival Suit. A komplett védelmi rendszert a Wayne művek fejlesztette a hadseregnek, de sosem használták, mert darabja kétszázezer dollárba, 43 millió forintba kerül. A felszerelés elviszi az éves keret 3 százalékát, a rendőr viszont tökéletes biztonságban lesz. A kevlárpáncél vízálló, így a Dunában is lehet folytatni a harcot, szinten tartja a testhőmérsékletet, ami akkor jó, ha a rendőrnek decemberben kell tömeget oszlatnia a Kékestetőn. Véd a lövések, szúrófegyverek, sörösüvegek, elektrosokkolók és antiszemita rigmusok ellen. Akárhogy is, ezzel a felszereléssel a közeg elpusztíthatatlan.
 

40 millió forint |

Hangfegyver

Az ultrahang- és infrahang-fegyverek hatásosak lehetnek azokkal a randalírozókkal szemben, akiket valamilyen oknál fogva nem akarnak kivégezni. Mindkét típus extrém hangmagasságban üzemel, és rövid használat után is órákig tartó rosszullétet okoz. A célba vett szerencsétlen szédülni, majd émelyegni kezd, ideális esetben aztán órákon keresztül tartó hányás várható. A hangfegyverek kevésbé szofisztikált verziója csak kurva hangos, annyira, hogy a tömeg abbahagyja a tüntetést, és inkább hazamegy. Lakott területen kevésbé használható a módszer, így a városban is bevethető szuperrendőr jobban teszi, ha ultrahangpuskát visz magával. Ezek a fegyverek még mindig tesztfázisban vannak, az első példányok darabja félmillió dollárba került az amerikai hadseregnek, úgyhogy újabb százmillió forintot húztunk ki a büdzséből.
 

100 millió forint |

Fényfegyverek


Phaser
Több verzió is ismert. Az infrafényfegyver például semmivel sem kellemesebb, mint infrahangos verziója. A pillanatokig tartó villogás áthatol a lehunyt szemhéjon is, normális körülmények között hányingert, jobb esetben epilepsziás rohamot okoz. Az amerikai hadügyminisztérium titkos favoritja a Personnel Halting and Stimulation Response rifle, a phaser. Ez a fegyver lézert használ, és megvakítja, valamint összezavarja áldozatát. A phaser remek példa arra, hogy hová jut a technika, ha a mérnökök az Űrszekerekből merítenek inspirációt a fegyverekhez.
 

Ár: ismeretlen |

Fájdalomsugár

A fényfegyverekkel és hangfegyverekkel az a baj, hogy könnyen megkerülhetők. Ha a provokátorok vakokat és süketeket zavarnak a tömegbe, besülnek a módszerek. Erre a prblémára lehet a megoldás az ADS-t (Active Denial System), a fájdalomsugár. A fegyver 95 gigahertzes mikrohullámú sugárral teszi ártalmatlanná a tömeget. A tömeg pedig pont úgy reagál a fegyverre, mint az étel a mikrosütőben: felmelegszik. Minél tovább tart a sugárzás, annál forróbb lesz a bőrük, annál nagyobb a fájdalom, úgyhogy a fegyver a többséget biztosan oszlásra kényszerítené. A problémát az jelenti, hogy a zsebekben eldugott kulcsok, vasrudak, szekercék annyira felhevülhetnek, hogy szénné égethetik a tüntetőt. Éppen ezért a fájdalomsugár bevetése előtt érdemes mindegyik randalírozót átvezetni egy biztonsági kapun, és megkérni őket arra, hogy pakolják a tálcára a zsebükben található fémtárgyakat. Az amerikia CPI 2004-ben hatmillió dollárt kapott két egység megtervezéséért, legyártásáért, teszteléséért és leszállításáért, Magyarország jó kapcsolatainak hála bizonyára megkapná kétmillióért valamelyik modellt. Mínusz 430 millió forint.
 

430 millió forint |

Kompakt fájdalomsugár

Ha nem maradna elég pénz a büdzsében, az eszköz helyettesíthető egy mikrósütővel, meg egy szünetmentes táppal. Ha valaki hangoskodik, annak a rendőr bedugja a sütőbe a fejét. Aki csak kicsit volt hangos, az megússza egy olvasztóprogrammal, aki viszont kiabált, annak 900 watt lesz a büntetése. Egy ilyen szerkezet nem kerülhet többe 40 ezer forintnál.
 

40 ezer forint |

Szuperrendőr

A rémisztő fétispornós gázmaszkkal, kevlársisakkal, tökéletes páncélzattal, hangfegyverrel és fájdalomsugárral felszerelt járőr 570 millió forintból megúszható, a rendőrség éves keretéből tehát létre lehetne hozni egy kétfős gyorsreagálású egységet.

Íme:

 

570 millió forint |

A rendőr összeállításában a Wikipedia volt a segítségünkre

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!