Piroska
-2 °C
5 °C

Harctéri sebészrobotra vágyik a Pentagon

2005.03.29. 17:16
Az amerikai védelmi minisztérium hétfői bejelentése szerint 12 millió dolláros programmal indítja újra a robotizált műtő fejlesztését. A cél, hogy egy sebész távolról kezelt robotkarokkal életmentő beavatkozásokat végezhessen a sebesült katonákon.

Az amerikai védelmi kutatások hivatala (DARPA) a védelmi kutatást és fejlesztést gyakorta végző nonprofit laboratóriumot, az SRI Internationalt bízta meg a távrobotizált műtő megtervezésével. Az SRI-s szakemberek szerint még legalább egy évtized, mire a műtőgépek megjelennek a harctereken. A terv a NASA-t is érdekli.

Karok már vannak

Az Pentagon először a nyolcvanas években bízta meg az SRI-t telesebészeti rendszerek kifejlesztésével. Ennek eredménye volt a Da Vinci Sebészeti Rendszer, amelyet sajnos nem lehet harci körülmények között bevetni, mivel borzalmasan helyigényes, nehéz, és nagyon sok szakképzett ember kell az üzemeltetéséhez.

Az 1,3 millió dolláros Da Vinci szisztémát az amerikai egészségügyi hatóság engedélyével 2000 óta több száz kórházban használják.

A Da Vincibe már beépítették a virtuális sebészet alapjait: a térhatású képet biztosító sztereoszkopikus kamerákat egyenesen a páciens zsigerei közé buktathatja az orvos. A robotkarokon ugyanakkor nővérek cserélgetik az eszközöket. Az SRI a következő két évben úgy próbálja továbbfejleszteni a rendszert, hogy egy sebész elég legyen a kezeléséhez.

Robotizálnak

Ugyancsak megoldásra vár, hogy a távműtétek végzéséhez nagy sávszélességű, valós idejű összeköttetés szükséges. A 12 millió dolláros program szerény kezdeti célja, hogy távolról (igen, drót nélkül) irányított robotkarral érműtétet végezzenek egy malacon.

A Pentagon 1991 és 1999 között hárommilliárd dollárt költött pilóta nélküli repülőgépekre, 2010-ig 10 milliárd dollárt szán fejlesztésekre. A kongresszus megbízásából a védelmi minisztérium 2015-ig legénység nélküli eszközökre szándékozik cseréli járműveinek harmadát.