Klaudia
-4 °C
2 °C

Egymillió dolláros robotversenyt hirdetett a Pentagon

2003.01.14. 13:04
Az amerikai védelmi minisztérium egymillió dolláros díjazású versenyt hirdetett robotjárművek számára. A győztesnek a Los Angeles és Las Vegas közti 300 mérföldes távot kell megtennie minden külső segítség nélkül a nevadai sivatagban. A Nagy Kihívás névre keresztelt, 2004 február 28-án induló versennyel a védelmi minisztérium a katonai célra is alkalmazható technológiák fejlesztését szeretné elősegíteni.
A versenyt a védelmi rendszereket fejlesztő hivatal, a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) írta ki. A DARPA hozta létre a hatvanas években az internet elődjét, az ARPANET hálózatot. "A versennyel az a célunk, hogy serkentsük az autonóm robotjárművek katonai célú fejlesztését" - nyilatkozta Jan Walker, a DARPA szóvivője a Reutersnek.

Kémkednek és lőnek is

A robotok máris komoly szerepet játszanak az amerikai fegyverarzenálban, a felderítőeszközök az ellenség állásait kémlelik ki, vegyi vagy biológiai hadianyagok után kutatnak és csatornákba becsúszva vagy ajtók alatt átslisszolva gyűjtenek adatokat. Külön kategóriába tartoznak az olyan távirányítású repülőgépek, mint az RQ1-Predator, melyet az Egyesült Államok a felderítés mellett felfegyverzett támadógépként is használ a "terror elleni háborúban" - írja a Reuters.

A 300 mérföldes verseny útvonala részben autóúton, részben a sivatagon át vezet, a DARPA weboldala szerint "különösen nehéz terepen és akadályokon" is át kell küzdeniük magukat az indulóknak. A pálya nehézségére jellemző ugyanakkor, hogy terepjáróval járható.

Háromszáz mérföld egyedül

Az autonóm robotok méretére, meghajtására vagy súlyára nézve nem hoztak korlátozásokat a verseny kiírói. Mindössze annyi a feltétel, hogy a járművek a talajon haladjanak, és ne károsítsák a környezetet. A robotversenyzőknek egyedül kell megtenniük a 300 mérföldes távot, távirányítással mindössze a vészleállító funkció működtethető.

A gépeket az ellenőrzőpontoknál tankolhatják fel és szervizelhetik a csapatok. A robotversenyzők használhatnak műholdas helyzetjelző készüléket (GPS), ám arra csak a verseny megkezdése előtt tölthetnek le térképeket, indulás után már nem. A versenyt rossz idő esetén is megtartják.