Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

3,5 millió ember munkáját veszik át robotok Japánban

2008.04.09. 13:15
Robotokkal töltenék be Japánban a népesség elöregedése miatt egyre súlyosabb munkaerőhiányt. Húsz éven belül 3,5 millió ember munkáját vehetnék át a gépek, csak az egészségügyben ezermilliárdokat megspórolva.

2030-ra 16 százalékkal csökken a maihoz képest a munkaképes emberek száma Japánban. Az idősek száma viszont meredeken nő: a számítások szerint 2055-ra a szigetország lakosságának 40 százaléka nyugdíjas lesz (a japán nyugdíjkorhatár 65 év). Ma Japánban egy nőre 1,3 megszületett gyerek jut, ami messze nem elég a népesség számának szinten tartásához. A várható súlyos munkaerőhiány és az ellátásra szoruló idősek tömegeinek problémájára két megoldást lát a Machine Industry Memorial Foundation kutatóközpont tanulmánya: a tömeges bevándorlást és vendégmunkások alkalmazását (ami persze újabb problémákat vetne fel), illetve a robotok alkalmazását.

A tervek szerint 2025-re 3,5 millió ember munkáját tudnák robotok átvenni, ezzel csak az egészségügyben 2,1 trillió jent (3300 milliárd forint) tudnának megtakarítani. A robotok inkább részfeladatokat vállalnának át az emberi munkaerőtől, mintsem egy az egyben átvegyék a helyüket. Így az emberi munkások száma csökken, de azok a fontosabb feladatokra tudnak figyelni. A gyárak és automatizált üzemek után a robotok az egészségügyben (főként az idősek ápolásában) vennék át az emberek szerepét legközelebb, illetve a házimunkában.

A tervvel persze még vannak problémák. A robotok egyelőre túl drágák, keveset tudnak, de Takao Kobayashi, a tanulmány egyik szerzője szerint a legnagyobb gond az, hogy az emberek egyelőre nehezen fogadnák el a robotmunkásokat az egészségügyben és más, ma még szokatlannak tűnő helyeken.