Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

3,5 millió ember munkáját veszik át robotok Japánban

2008.04.09. 13:15
Robotokkal töltenék be Japánban a népesség elöregedése miatt egyre súlyosabb munkaerőhiányt. Húsz éven belül 3,5 millió ember munkáját vehetnék át a gépek, csak az egészségügyben ezermilliárdokat megspórolva.

2030-ra 16 százalékkal csökken a maihoz képest a munkaképes emberek száma Japánban. Az idősek száma viszont meredeken nő: a számítások szerint 2055-ra a szigetország lakosságának 40 százaléka nyugdíjas lesz (a japán nyugdíjkorhatár 65 év). Ma Japánban egy nőre 1,3 megszületett gyerek jut, ami messze nem elég a népesség számának szinten tartásához. A várható súlyos munkaerőhiány és az ellátásra szoruló idősek tömegeinek problémájára két megoldást lát a Machine Industry Memorial Foundation kutatóközpont tanulmánya: a tömeges bevándorlást és vendégmunkások alkalmazását (ami persze újabb problémákat vetne fel), illetve a robotok alkalmazását.

A tervek szerint 2025-re 3,5 millió ember munkáját tudnák robotok átvenni, ezzel csak az egészségügyben 2,1 trillió jent (3300 milliárd forint) tudnának megtakarítani. A robotok inkább részfeladatokat vállalnának át az emberi munkaerőtől, mintsem egy az egyben átvegyék a helyüket. Így az emberi munkások száma csökken, de azok a fontosabb feladatokra tudnak figyelni. A gyárak és automatizált üzemek után a robotok az egészségügyben (főként az idősek ápolásában) vennék át az emberek szerepét legközelebb, illetve a házimunkában.

A tervvel persze még vannak problémák. A robotok egyelőre túl drágák, keveset tudnak, de Takao Kobayashi, a tanulmány egyik szerzője szerint a legnagyobb gond az, hogy az emberek egyelőre nehezen fogadnák el a robotmunkásokat az egészségügyben és más, ma még szokatlannak tűnő helyeken.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!