Gusztáv
-4 °C
1 °C

Felszállt a világ legkisebb repülő robotja

2003.11.19. 11:48
A japán Seiko Epson elektronikai konszern kutatói azt állítják, hogy a világ legkisebb repülő robotját építették meg. A kereken 9 grammot nyomó szerkezet minössze hét centiméter magas.
A robot levegőbe emelkedéséről két 13 centiméter hosszú rotor gondoskodik, amelyeket ultrahangmotorok mozgatnak. A mini repülőt a szerdán nyíló tokiói nemzetközi robotkiállításon mutatják be a nagyközönségnek.

A távirányított szerkezetet a konszern "műszaki képességeinek" demonstrálására építették. A miniatűr repülő robottal a japán fejlesztők alaposan elhúztak külföldi versenytársaiktól, emlékeztet a heise.de híroldal.

Korábbi rekorderek

Az Epson nem most kezdte az apró szerkezetek építését. Az EMRoS sorozat első tagját, a Monsieur-t a Guninnes rekordok könyve a legkisebb robotként ismeri. Idén áprilisban az Epson kifejlesztette a Monsieur II-P-t, amelyet ultrakönnyű ultrahangos motor működtet.

A beépített energiatakarékos Bluetooth modul révén lehetséges több robot egyidejű vezérlése. Az Epson nemrég büszkén jelentette be, hogy távirányított minirobotjaival létrehozta "a világ legkisebb robot-balettjét".

A konkurencia lemaradt

A kaliforniai Berkeley egyetemen egy kutatócsoport piezo-motoros, mikromechanikus működtetésű mesterséges rovaron (MFI) dolgozik, viszont a szerkezet nagy bánatukra még nem volt képes felemelkedni.

A nagyravágyó tervek szerint 25 milliméter volna az MFI szárnyvégei közti távolság. A legyeket nem csak a szárnymozgással próbálják utánozni, de megkísérlik kiaknázni a folyamatosan változó légörvények speciális aerodinamikáját is. A projekt honlapjának tanulsága szerint az egyszárnyú prototípussal a mérőpadon felhajtóerőt regisztráltak.

Műizmok

A kanadai British Columbia egyetemen ezzel szemben John Madden és Joseph Yan az elektromosan aktiválható polimerekre, és az ezekből készíthető mesterséges izmokra esküszik. Robotlegyük megalkotásához viszont még keresik a megfelelő alapanyagokat.